Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για τη μέτρηση της επισκεψιμότητάς της και τη βελτίωση της περιήγησής σας. Πατώντας «OK» αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies κατά την περιήγησή σας στην ιστοσελίδα μας.

Topic-icon Πρόβλημα με ενεργειακό τζακι στο σπίτι..

Περισσότερα
- #9 από johnmad
Καλημέρα.
Από πέρυσι το χειμώνα έβαλα ένα καινούργιο ενεργειακό τζάκι όταν έφτιαξα το σπίτι. Είναι και από επώνυμη μάρκα (Palazzeti, τουλάχιστον εμείς ρωτώντας για γνωστή μας την είπαν) και ο μάστορας εδώ που το έβαλε έχει φήμη ως πολύ καλός..
Το θέμα είναι ότι από τις πρώτες χρήσεις του όταν καίγεται για λίγη ώρα και παίρνει μπροστά το ventillater βγαίνει μια κάποια μυρωδιά. Το ζήτημα είναι ΤΙ ακριβώς είναι αυτό που μυρίζει? Αρχικά φωνάξαμε τον τζακά στο σπίτι, μας λέει είναι από τα χρώματα που έχει μέσα, κόλες κτλ ως καινούργιο, κάψτε το 6-7 φορές καλά και θα εξαφανιστεί..Το κάψαμε πέρυσι πάνω από 15 φορές στο φουλ και δε σταμάτησε να μυρίζει και κάποια στιγμή σταματήσαμε τις δοκιμές. Φέτος πάλι τα ίδια.. Το έχουμε κάψει πανω από 20 φορές προσπαθώντας να βρούμε τι γίνεται, ακόμη βγαίνει αυτή η μυρωδιά.. Κανονικά στα ενεργειακά τζάκια υποτίθεται ότι έρχεται κρύος αέρας απέξω, ζεσταίνεται ΧΩΡΙΣ να έρχεται σε επαφή με τον καπνό από την καύση (περνάει σε αεροστεγές τμήμα πίσω από το μαντέμι και ζεσταίνεται εκεί) και μετα διοχετεύεται στο δωμάτιο από τους αεραγωγούς χωρίς να μυρίζει κάτι..
Κάποιες φορές μυρίζει αρκετά έντονα, άλλες ανεπαίσθητα.Και μυρίζει στις γωνίες που φυσάν οι αεραγωγοί, που σημαίνει ότι η μυρωδιά έρχεται στάνταρ από τον αέρα από αυτούς..Δεν μυρίζει ακριβώς σαν ξύλο που καίγεται, αλλά δε μπορούμε να βρούμε ακριβώς σαν τι μυρίζει. Ο τζακάς (τον ξαναφέραμε πριν κανά μήνα) λέει είναι η μυρωδιά επειδή ζεσταίνεται πάρα πολύ ο αέρας οπότε παίρνει και μυρωδιά από το μέταλλο. Το ίδιο μου είπε κι άλλος ένας φίλος που έφερα σπίτι..Άλλος ένας μου είπε ότι μυρίζει σαν κάτι να καίγεται, ενώ άλλοι 2-3 λένε ότι όντως μυρίζει κάτι, σαν να είναι κάπως πιο βαριά η ατμόσφαιρα μετά από ώρα, δεν τους φαίνεται για φύλο άλλα κι αυτοί δεν καταλαβαίνουν τι μπορεί να είναι. Αν μείνεις μες το δωμάτιο κάμποση ώρα μετά δεν καταλαβαίνεις τη μυρωδιά, αλλά αν έρθεις απέξω καταλαβαίνεις ότι κάτι υπάρχει.
Οπότε στο προκείμενο : τι μπορεί να είναι αυτό? Και το βασικό θέμα είναι μήπως υπάρχει μια ελάχιστη διαρροή από κάπου και σιγά σιγά δηλητηριαζόμαστε εκεί μέσα? (για αυτό και δεν το ανάβουμε πλέον σχεδόν καθόλου..). Ο τζακάς λέει ότι δεν είναι τίποτε και είμαστε υπερβολικά ευαίσθητοι..Και ως μόνη λύση προτείνει το να γκρεμίσουμε την επένδυση του τζακιού κτλ να δούμε αν φαίνεται κάποια διαρροή, αλλά με δικά μας έξοδα αυτό γιατί αυτός δε δέχεται ότι υπάρχει πρόβλημα, ΣΥΝ το ενδεχόμενο να είναι ελαττωματικό το τζάκι που πάλι δε το δέχεται (εκείνο το αεροστεγές τμήμα που λέγαμε να μην είναι και τόσο αεροστεγές..) και δεν ξέρω πως μπορώ να βρω/αποδείξω κάτι τέτοιο..
Μπορώ να πάρω κάποιο φτηνό μηχάνημα που να κάνω μέτρηση καυσαερίων μες το δωμάτιο? (όχι κανά εξάρτημα με 200 ευρώ!)
Πήγα και σε άλλον ένα γνωστό που έχει ενεργειακό τζάκι, εκεί δε μυρίζει τίποτε απολύτως! Άρα πως σε μένα μυρίζει ο αέρας που ζεσταίνεται κτλ κτλ κι εκεί όχι?
Όλες οι ιδέες-προτάσεις ευπρόσδεκτες, αν βάζετε τζάκια, αν έχετε ενεργειακό τζάκι σπίτι, αν έχει κάποιοσ γνωστός σας και σας είπε κάτι ή σας μύρισε εσάς, ή ότιδήποτε τέλος πάντων γιατί έχω απελπιστεί με το τι θα κάνω.. (το πλήρωσα ΠΟΛΛΑ λεφτά, και το έχω και κάθεται σαν γλάστρα, συν ότι ΑΝ θελήσω να ΔΟΚΙΜΑΣΩ απλά να το γκρεμίσω/ανοίξω, χωρίς να ξέρω αν θα βρούμε τίποτε ή όχι, θα πρέπει να πληρώσω κι άλλα, ζημιά στο σπίτι, κτλ κτλ..)

www.tzakiamantas.gr

Τζάκια - Ψησταριές Μαντάς Ι.Νικόλαος
Τζάκια - Ενεργειακά τζάκια -Μαντεμένια Τζάκια - Ψησταριές - Φούρνοι - Πυρόχωμα - Πυρότουβλα - Σαμότ - κεραμίδια
Last edit: by admin.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": maxi, Akis

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
- #51 από Akis
Συχνές Ερωτήσεις

Ανοικτή ή κλειστή εστία;
H ποσοστιαία απόδοση σε μια ανοικτή εστία φτάνει το 15-20%,ενώ αντίστοιχα σε μια κλειστή το 75-80%. Αυτό οφείλεται στο ότι ο αέρας που καταναλίσκει η κλειστή εστία για την καύση, είναι πολύ λίγος, 6-8 μ3 ανά ώρα κατά κιλό ξύλου, ενώ στην ανοικτή εστία, λόγω του ανεξέλεγκτου ελκυσμού, τεράστιες ποσότητες ζεστού αέρα, (που έχει θερμανθεί από την κεντρική θέρμανση του σπιτιού), αφαιρούνται από το σπίτι διαμέσου της καμινάδας, ποσότητα που ανέρχεται στα 60 – 100 μ3 ανά ώρα, κατά κιλό ξύλου. Είναι ευνόητο ότι ο αέρας αυτός που αφαιρείται από την καμινάδα για τις ανάγκες της καύσης και του ελκυσμού, αναπληρώνεται με κρύο δια μέσου των χαραμάδων του σπιτιού.

Έτσι οι ενεργειακές κλειστές εστίες όχι μόνο δεν αφαιρούν την θέρμανση από το σπίτι, αλλά αντίθετα με το σύστημα παραγωγής ζεστού αέρα θερμαίνουν όλο το σπίτι. Η χρήση της πόρτας σε μία εστία έχει πολλά πλεονεκτήματα.
- Απόλυτη ασφάλεια κατά τη διάρκεια λειτουργίας του τζακιού, αφού δεν διατρέχουμε κίνδυνο να πεταχτεί καύτρα εκτός του τζακιού, γεγονός που μας επιτρέπει να αφήνουμε αναμμένο το τζάκι μας ακόμη και όταν λείπουμε από το σπίτι.
- Απόλυτο έλεγχο της καύσης καθώς εμείς καθορίζουμε με τον έλεγχο του οξυγόνου το επίπεδο της καύσης και μπορούμε να αυξομειώσουμε τη φωτιά όπως επιθυμούμε.
- Μεγαλύτερη οικονομία στα καύσιμα, αφού ελέγχοντας την καύση έχουμε τη δυνατότητα να αυξήσουμε σημαντικά τη διάρκεια καύσης του ξύλου, απολαμβάνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο αυτονομία που μπορεί να φτάσει έως και τις 10 ώρες.
- Μεγαλύτερη καθαριότητα γιατί με κλειστή την πόρτα της εστίας δεν υπάρχει περίπτωση να πεταχτούν στάχτες ή κάρβουνα.
- Μεγαλύτερη θερμιδική απόδοση, γιατί με κλειστή την πόρτα αυξάνεται η θερμοκρασία της εστίας και επομένως και η θερμιδική του απόδοση.

Παραδοσιακό ή ενεργειακό τζάκι;
Το παραδοσιακό τζάκι έχει το μεγάλο μειονέκτημα της μειωμένης θερμικής απόδοσης (περίπου 8%). Το υπόλοιπο 92% της θερμότητας που παράγεται καταλήγει στην καμινάδα. Επίσης, το παραδοσιακό τζάκι καίει πολλά ξύλα, διότι υπάρχει πλήρης απουσία ελέγχου της καύσης. Τέλος, με την τοποθέτηση διπλών τζαμιών στα σπίτια μας, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα καπνίσματος και υγιεινής. Στην καλύτερη περίπτωση που το τζάκι δεν καπνίζει, δεν παύει να αποτελεί μια φυσική ρουφήχτρα της ζέστης που παράγει το καλοριφέρ και που καταλήγει στην καμινάδα.
Επιλέγοντας όμως ενεργειακό τζάκι επιτυγχάνουμε αυξημένη απόδοση θερμότητας, οικολογική δευτερογενή καύση, οικονομία καυσίμου (ξύλων), δυνατότητα διανομής του θερμού αέρα μέσω των αεραγωγών και ασφάλεια. Ένας από τους κυριότερους λόγους για να επιλέξουμε το ενεργειακό τζάκι εξ αρχής ως βασική πηγή θέρμανσης στο σπίτι μας είναι ότι το πετρέλαιο βλάπτει το περιβάλλον και επιβαρύνει οικονομικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Tι είναι το ενεργειακό τζάκι;
Ένα ενεργειακό τζάκι χαρακτηρίζεται από εστία κλειστού τύπου με πυρίμαχο τζάμι. Η εστία του ενεργειακού τζακιού είναι κατασκευασμένη από μαντέμι ή κεραμικό υλικό{β, μεγάλης αντοχής στη φωτιά. Ο βαθμός απόδοσης των ενεργειακών τζακιών είναι εξαιρετικά υψηλός και κυμαίνεται μεταξύ 75-80%, χάρη στην ελεγχόμενη καύση αφού διαθέτει θυρίδα ρυθμιζόμενη για την εισαγωγή του αέρα. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε και ελέγχουμε την ένταση καύσης του τζακιού, να καίει όσο χρειαζόμαστε εμείς. Με το ενεργειακό τζάκι έχουμε τη δυνατότητα θέρμανσης πολλών τετραγωνικών μέτρων, χωρίς άλλου είδους θέρμανση. Κατά συνέπεια τα ενεργειακά τζάκια εξοικονομούν σημαντικά ποσά θερμικής ενέργειας , με μεγάλη οικονομία ξύλων βοηθούμενα από τον ανεμιστήρα (ventilater),που επιτρέπει τη διοχέτευση ζεστού αέρα, φτάνοντας σε έναν ή και περισσότερους χώρους, που θερμαίνονται ομοιόμορφα. Παράλληλα τα ενεργειακά τζάκια είναι φιλικά προς το περιβάλλον, δεν δεσμεύουν την υγρασία του χώρου με αποτέλεσμα να μην ξεραίνουν την ατμόσφαιρα του εσωτερικού χώρου.

Γιατί τα ενεργειακά τζάκια έχουν μικρότερη κατανάλωση ξύλου από τα συμβατικά τζάκια;
- Γιατί από τη μελέτη που γίνεται πριν την κατασκευή της ενεργειακής εστίας υπολογίζεται το ακριβές μέγεθος της σε συνάρτηση με τις καμινάδες που πρέπει να χρησιμοποιηθούν. Έτσι επιτυγχάνουμε το βέλτιστο τράβηγμα και ταυτόχρονα τη μικρότερη κατανάλωση καυσίμου.
- Γιατί διαθέτουν σύστημα ρύθμισης του οξυγόνου που παίρνει η καύση και μας δίνουν έτσι τη δυνατότητα να έχουμε τον πλήρη έλεγχο της καύσης και να αυξομειώνουμε κατά βούληση την κατανάλωση του ξύλου ανάλογα με τις ανάγκες θέρμανσης του χώρου μας.

Τι είναι το τζάκι βιοαιθανόλης;
Η βιοαιθανόλη τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται ευρέως σαν καύσιμη ύλη για τζάκια. Δεδομένου ότι η καύση της δεν έχει ρύπους ούτε καπνούς δεν απαιτείται καμινάδα και είναι εξαιρετικά χρήσιμη για την οικοδόμηση νέων κατοικιών και διαμερισμάτων χωρίς σωλήνα απαγωγής καυσαερίων. Η διαφορά σε αυτά τα τζάκια είναι ότι η παραγωγή θερμότητας είναι σαφώς μικρότερη από τα τζάκια που καίνε ξύλο ή αέριο. Ο χώρος που τοποθετούνται κατά την διάρκεια λειτουργίας τους θα πρέπει να είναι πολύ καλά αεριζόμενος. Επομένως σε ένα σπίτι που τοποθετείται μια τέτοια συσκευή όταν λειτουργεί θα πρέπει να έχουμε ανοιχτά παράθυρα εκτός αν διαθέτει σύστημα εξαερισμού.
Σε χώρους όπως καταστήματα που έχουν συστήματα εξαερισμού δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Τα τζάκια με βιοαιθανόλη δεν χρειάζονται σχεδόν καμία συντήρηση παρά μόνο έναν απλό καθαρισμό κάθε 50 ώρες λειτουργίας. Προσοχή, οι συσκευές που καίνε βιοαιθανόλη δεν ζεσταίνουν χώρους.

Τι είναι το τζάκι καλοριφέρ-νερού;
Τα ενεργειακά τζάκια καλοριφέρ έχουν ως βασική λειτουργία, τη διοχέτευση της ενέργειας που παράγεται από την καύση της καύσιμης ύλης, στο νερό. Το νερό μεταφέρεται με τη βοήθεια ενός κυκλοφορητή σε σώματα καλοριφέρ, παρέχοντας ταυτόχρονα ζεστό νερό χρήσης, εν συνεχεία αποστέλλεται με τη βοήθεια αντλιών στην εγκατάσταση θέρμανσης και προσφέρει ομοιόμορφη διανομή της θερμότητας σε διάφορους χώρους της κατοικίας. Τα τζάκια καλοριφέρ μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μοναδικές και αξιόπιστες πηγές θέρμανσης σε χώρους μεγαλύτερους και από 200μ2.
Έχουν άριστη θερμαντική απόδοση και είναι μελετημένα για την καύση του ξύλου με τρόπο οικολογικό και οικονομικό.
Η λειτουργία τους μπορεί να είναι είτε αυτόνομη είτε συμπληρωματική με κεντρική θέρμανση, σε συνδυασμό με λέβητα πετρελαίου. Οι εστίες αυτές θέλουν πολύ προσοχή στην εγκατάστασή τους, γιατί μια διακοπή ρεύματος ή μια βλάβη στον κυκλοφορητή ενδέχεται να προκαλέσει πρόβλημα. Εγκαθίστανται πάντοτε με ανοικτό δοχείο διαστολής.
Σήμερα υπάρχουν εστίες αυτής της κατηγορίας με πίνακα οργάνων, όπως οι λέβητες πετρελαίου για 100% ασφάλεια, γι' αυτό να είστε πολύ προσεκτικοί στην επιλογή σας.

Τι είναι το τζάκι αερίου;
Τα τζάκια αερίου καίνε προπάνιο (ή φυσικό αέριο) ένα απόλυτα οικολογικό καύσιμο χωρίς την εκπομπή στάχτης, στερεών σωματιδίων, μονοξειδίου του αζώτου και άλλων εξαιρετικά επικίνδυνων για τις αστικές περιοχές ρύπων. Διακρίνονται σε δύο γενικές κατηγορίες, τα κλειστού τύπου (με πυράντοχο τζάμι) και τα ανοικτού τύπου (χωρίς πυράντοχο τζάμι). Κάθε γενική κατηγορία διαθέτει πληθώρα μοντέλων με διαφορετικές διαστάσεις, επιλογές σε design, δυνατότητες τηλεχειρισμού και ξεχωριστές ιδιότητες, που συγκεντρωτικά, μπορούν εύκολα να ικανοποιήσουν κάθε γούστο, αλλά και κάθε λειτουργική απαίτηση.
Είναι προϊόν εξαιρετικά υψηλής αισθητικής, ασφάλειας, μοντέρνου σχεδιασμού, και προδιαγραφών (CE approved), έρχεται να λύσει προβλήματα κατοικιών που επιθυμούν την θαλπωρή ενός τζακιού με μία λύση οικονομική και εύκολη.
Η εγκατάσταση μπορεί να γίνει σε παραδοσιακό τζάκι με καμινάδα αλλά και στις παλαιότερες οικοδομές που δε διαθέτουν παραδοσιακό τζάκι να εγκατασταθεί σε χώρο που έχει πρόσβαση σε εξωτερικούς χώρους της οικοδομής. Σε ότι αφορά την λειτουργικότητά τους η απόδοση τους υπερβαίνει το70% (θερμαίνει χώρους από 60-80 Μ²)

Τι είναι το ηλεκτρικό τζάκι;
Τα ηλεκτρικά τζάκια, αποτελούν την τέλεια λύση για εσάς που θέλετε την ομορφιά και ζεστασιά του τζακιού αλλά δεν έχετε τον κατάλληλο χώρο για να τοποθετήσετε ένα παραδοσιακό. Τα τζάκια ηλεκτρικού ρεύματος λειτουργούν με ηλεκτρική αντίσταση και τοποθετούνται όπως και αυτά του αερίου σε οποιονδήποτε χώρο του σπιτιού (σαλόνι, κουζίνα αλλά και κρεβατοκάμαρα), αφού δεν απαιτείται καμινάδα. Μπορείτε να επιλέξετε επιδαπέδια ηλεκτρικά τζάκια ή επιτοίχια, ανάλογα με το γούστο σας. Η εγκατάστασή του είναι εξαιρετικά απλή και οικονομική ενώ το μόνο που απαιτεί η χρήση ενός ηλεκτρικού τζακιού είναι η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Οι θερμαντικές τους αποδόσεις είναι περιορισμένες, {20 με 40 Μ² ενιαίου χώρου}. Προσφέρουν αληθοφανή φλόγα στο πάτημα ενός κουμπιού με ένα τηλεχειριστήριο, ενώ παρέχουν απόλυτη ασφάλεια για εσάς αλλά και το περιβάλλον αφού δεν παράγουν μονοξείδιο του άνθρακα εφόσον δεν γίνεται καύση.

Το τζάκι κάνει για κεντρική θέρμανση;
Το τζάκι μπορεί να συμμετέχει συμπληρωματικά στην κεντρική θέρμανση του σπιτιού μας, ή ακόμα και να χρησιμοποιηθεί σαν αποκλειστική μορφή θέρμανσης (τζάκι καλοριφέρ).
Μόνο τα ενεργειακά τζάκια κάνουν για κεντρική θέρμανση, εφόσον διαθέτουν μεγάλες ψήκτρες περιμετρικά και είναι μαντεμένια τότε υπάρχει η σωστή βάση. Με την προσθήκη του κατάλληλου μοτέρ, αεραγωγών και σωστής μόνωσης επιτυγχάνουμε την μεταφορά του ζεστού αέρα και σε άλλους χώρους του σπιτιού δίνοντας την ίδια ροή και θερμοκρασία αέρα και στα υπόλοιπα δωμάτια.

Ποιά είναι η ιδανική απόσταση που μπορώ να μεταφέρω ζεστό αέρα μέσω αγωγού;
Δεν υπάρχει συγκεκριμένη απόσταση που μπορείτε να μεταφέρεται ζεστό αέρα, αλλά όσο μικρότερη διαδρομή κάνει ο αέρας στον αγωγό τόσο καλύτερη απόδοση θα έχετε. Η μέγιστη απόδοση επιτυγχάνεται όταν ο αγωγός βγάζει τον ζεστό αέρα από το πάνω μέρος της επένδυσης (γυψοσανίδα ή ytong) ή σε χώρο που βρίσκεται πίσω από τον τοίχο που στηρίζεται η εστία.

Πώς καθαρίζουμε το κρύσταλλο της εστίας όταν μαυρίζει;
Το κρύσταλλο της εστίας μπορεί να καθαριστεί με απλά καθαριστικά για τζάμια και χαρτί κουζίνας. Ιδιαίτερα αποτελεσματικός τρόπος καθαρισμού είναι επίσης ένα νωπό πανί βουτηγμένο στη στάχτη.

Πώς να καίτε "οικολογικά" το τζάκι σας?
Η υγρασία των ξύλων να μην ξεπερνά το 15%. Με αυτό τον τρόπο γίνεται καλύτερη καύση και η φωτιά κρατάει αρκετή ώρα.
Καλύτερα είδη καυσόξυλων για θερμαντική απόδοση και περιορισμό των εκπομπών θεωρούνται η ελιά και η δρύς.
Κάυση ειδικά επεξεργασμένων ξύλων που κυκλοφορούν στο εμπόριο - οι εκπομπές περιορίζονται σε 9,6 γραμμάρια μικροσωματιδίων ανά ώρα.
Καθαρισμός της καπνοδόχου ανά 2 χρόνια- ανάλογα με την χρήση - για καλύτερη κυκλοφορία του αέρα.
Καθαρισμός της καμινάδας στα τζάκια και πόσο συχνά;
O καθαρισμός της καπνοδόχου θα πρέπει να πραγματοποιείται για την αποδοτικότερη λειτουργία του συστήματος αλλά και για να μας προφυλάξει από μια δυσάρεστη ανάφλεξη των υπολειμμάτων της καύσης στο εσωτερικό της. Η συχνότητα του καθαρισμού εξαρτάται από τη χρήση του τζακιού. Συνήθως πρέπει να γίνεται κάθε ένα με δύο χρόνια, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να κλείσει από βρωμιές και να καπνίσει το τζάκι. Η καμινάδα σας πρέπει να καθαρίζεται υποχρεωτικά κάθε έξι περίπου τόνους ξύλου που καίτε εφ’ όσον το τζάκι λειτουργεί με κλειστή την πόρτα της εστίας. Αν το τζάκι μας λειτουργεί πολλές ώρες ανοικτό ή αν τα ξύλα που χρησιμοποιούνται είναι χλωρά, ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται πιο τακτικά (ανά 3-4 τόνους ξύλου). Διατηρώντας καθαρή την καμινάδα εξασφαλίζουμε τη σωστή και ασφαλή λειτουργία για το τζάκι μας.

Γιατί να χρησιμοποιήσουμε ventilater;
Η λειτουργία του ανεμιστήρα (ventilater) είναι να σπρώχνει τον ζεστό αέρα , για να πηγαίνει πιο γρήγορα αλλά και πιο μακριά. Κυρίως τον ανεμιστήρα τον χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να κάνουμε διανομή ζεστού αέρα και σε άλλα δωμάτια του σπιτιού με σωληνώσεις, πέρα από τον ενιαίο χώρο που βρίσκεται το τζάκι. Παρόλα αυτά όμως, μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε ακόμα και όταν το τζάκι ζεσταίνει μόνο τον ενιαίο χώρο, για να έχουμε πιο γρήγορη και πιο αποτελεσματική θέρμανση. Οι ανεμιστήρες συνοδεύονται από ηλεκτρονικούς πίνακες ελέγχου που επιτρέπουν αυτόματο ή χειροκίνητο έλεγχο της ταχύτητας.

Υπάρχει τρόπος αναβάθμισης του απλού-παραδοσιακού τζακιού σε ενεργειακό-κασέτα;
Η τοποθέτηση μιας κασέτας-εστίας στο τζάκι, δηλαδή μιας ειδικής εστίας κλειστού τύπου μετατρέπει το απλό τζάκι σε ενεργειακό παρέχοντας ασφάλεια, μεγάλη θερμαντική απόδοση και ελάχιστη κατανάλωση ξύλων. Η διαδικασία είναι σε γενικές γραμμές απλή, πολύ σύντομη και οικονομική ενώ μπορεί να πραγματοποιηθεί στα περισσότερα από τα συμβατικά τζάκια. Απαραίτητο είναι σε πρώτη φάση να γνωρίζουμε το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένη η ήδη υπάρχουσα εστία (μαντέμι ή πυρότουβλο) καθώς και τις εσωτερικές διαστάσεις της εστίας. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να επιλέξουμε την ενεργειακή εκείνη εστία (τύπου κασέτα) που ταιριάζει στην υπάρχουσα κατασκευή.
Η επέμβαση γίνεται συνήθως εσωτερικά της προεγκατεστημένης ανοιχτής εστίας ,στον καπνοθάλαμο και τη φούσκα. Πάντοτε γίνεται προσπάθεια να μην επέμβουμε καθόλου στη διακόσμηση του παλιού τζακιού προκειμένου να μην αυξηθεί το κόστος για τον ιδιοκτήτη. Ωστόσο, κάποιες φορές οι επεμβάσεις κρίνονται απαραίτητες και εξαρτώνται άμεσα από τον τρόπο με τον οποίο έχει τοποθετηθεί η διακόσμηση εξ αρχής. Το κόστος της μετατροπής αυτής είναι χαμηλό, τόσο εξαιτίας του χαμηλού κόστους αγοράς των ενεργειακών εστιών τύπου κασέτα, όσο και εξαιτίας της μικρής ποσότητας υλικών και εργασιών που χρειάζονται για μια αναβάθμιση. Σίγουρα, ωστόσο, τα οφέλη (οικονομικά και άλλα) από την αλλαγή αυτή θα ξεπεράσουν τις προσδοκίες σας και το κόστος σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Τι είναι τα "Pellets" και γιατί να τα επιλέξω;
Πρόκειται για ένα βιοκαύσιμο που απαντά στην ζήτηση για καθαρή και φθηνή ενέργεια. Παράγεται από κατάλοιπα ξύλου (πριονίδια) το οποίο συμπιέζεται και υφίσταται ειδική επεξεργασία αποξήρανσης, ώστε να αποβάλει πλήρως την υγρασία και παίρνει τη μορφή μικρών κυλίνδρων, χωρίς κανένα χημικό πρόσθετο. Ένα ελκυστικό και συνάμα πολλά υποσχόμενο για το μέλλον βιοκαύσιμο που δεν επιβαρύνει καθόλου το περιβάλλον. Η θερμιδική απόδοση των Pellets ανέρχεται στα 4500 kcal/kg. Σημαντικό πλεονέκτημα του Pellet είναι ότι επιτυγχάνει τέλεια καύση με ενεργειακή απόδοση πάνω από 80%, χωρίς σχεδόν καθόλου κατάλοιπα. Τα Pellets αναδεικνύονται σε καύσιμο του μέλλοντος λόγω της κρίσης ειδικά μετά την εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου (θέρμανσης-κίνησης) ενώ εκτός από τους καυστήρες θέρμανσης χρησιμοποιείται σε σόμπες αλλά και τζάκια.

Γιατί να χρησιμοποιήσω Pellet;
Είναι οικονομικότερο στην χρήση από το πετρέλαιο. Έχει σταθερή ποιότητα και υγρασία (8-10%).
Είναι καθαρό και εύκολο στην αποθήκευση καθώς συσκευάζεται σε τσουβαλάκια των 15 κιλών.
Οι σόμπες που λειτουργούν με Pellet είναι η ιδανικότερη λύση για διαμερίσματα και επαγγελματικούς χώρους που δεν έχουν δυνατότητα για εξαγωγή μικρής καμινάδας.
Η καύση που εμφανίζει είναι μεγαλύτερη του 93%.
Δεν απαιτείται συνεχής τροφοδότηση διότι έχουν δεξαμενή για την καύσιμη ύλη. Χρειάζεται γέμισμα μια με δυο φορές την εβδομάδα (αναλόγως την χρήση και την ένταση λειτουργίας).
Η θαλπωρή και η αίσθηση της φωτιάς είναι ίδια με αυτή του ξύλου.
Οι σόμπες Pellet διαθέτουν ωριαίο και εβδομαδιαίο προγραμματισμό. Περιλαμβάνουν ενσωματωμένο θερμοστάτη.
Προαιρετικά δέχονται ειδικό μόντεμ για τον έλεγχο της εκάστοτε μονάδας μέσω κινητού τηλεφώνου.
Μπορούν να καλύψουν οικολογικά και πλήρως τις ανάγκες σε θέρμανση ενός μέσου σπιτιού χωρίς την χρήση άλλης θερμαντικής πηγής.

www.tzakiamantas.gr

Τζάκια - Ψησταριές Μαντάς Ι.Νικόλαος
Τζάκια - Ενεργειακά τζάκια -Μαντεμένια Τζάκια - Ψησταριές - Φούρνοι - Πυρόχωμα - Πυρότουβλα - Σαμότ - κεραμίδια
Last edit: by Akis.

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.142 δευτερόλεπτα