Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για τη μέτρηση της επισκεψιμότητάς της και τη βελτίωση της περιήγησής σας. Πατώντας «OK» αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies κατά την περιήγησή σας στην ιστοσελίδα μας.

Topic-icon Τι πρέπει να γνωρίζουμε ώστε να τοποθετήσουμε και

Περισσότερα
#1035 από Akis
Τι πρέπει να γνωρίζουμε ώστε να τοποθετήσουμε και να λειτουργήσει σωστά η καμινάδα μας?

Οι καμινάδες δεν είναι τόσο πολύπλοκες στην τοποθέτηση και τη λειτουργία τους, όσο πιστεύουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Όποιος έχει σόμπα στο σπίτι του οφείλει να τις γνωρίζει καλά έτσι ώστε όχι μόνο να διασφαλίσει μια καλή και ασφαλή καύση των ξύλων, αλλά και να αποφύγει διάφορα προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν από τις καμινάδες.
Υπάρχουν διάφορα είδη καμινάδων και το καθένα από αυτά έχει ορισμένα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Οι καμινάδες από τούβλα προσφέρουν ωραιότερο αισθητικό αποτέλεσμα. Οι καμινάδες από μεταλλικούς σωλήνες είναι προφανώς μια πιο οικονομική επιλογή αλλά συγχρόνως και πιο εύκολες στην τοποθέτηση. Για να επιλέξετε την κατάλληλη καμινάδα, οι πρώτοι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη σας είναι τι είδους συσκευές θα συντηρούνται από αυτή την καμινάδα (σόμπες,τζάκια,λέβητες) και τι εξαερισμό πρέπει να έχει κάθε μια από αυτές τις συσκευές.
Αν αποφασίσετε να κατασκευάσετε μια καμινάδα από την αρχή, το πρώτο πράγμα που πρέπει να ελέγξετε είναι το τμήμα εισόδου να είναι κατάλληλο για τη συσκευή που θα χρησιμοποιήσετε.
Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που θέλετε να εγκαταστήσετε μια καινούρια συσκευή ή να μεταφέρετε μια συσκευή που βρισκόταν σε άλλη θέση. Δεν είναι σωστό να θεωρείτε δεδομένο ότι η ήδη υπάρχουσα καμινάδα σας είναι κατάλληλη. Η καμινάδα, με λίγα λόγια, είναι ένας αγωγός κάθετος που έχει ως σκοπό να "τραβάει" προς τα έξω τα προϊόντα καύσης ώστε να καταλήγουν στην ατμόσφαιρα εκτός του σπιτιού.
Μέσα σε κάθε καμινάδα βρίσκονται ένας ή και περισσότερες δίοδοι κάθετης φοράς, τους οποίους ονομάζουμε καπναγωγούς. Σε κάθε συσκευή που έχουμε εγκαταστήσει στην καμινάδα αντιστοιχεί ξεχωριστός καπναγωγός. Οι καμινάδες από τούβλα έχουν τη δυνατότητα να "φιλοξενήσουν" πάνω από έναν καπναγωγό, σε αντίθεση με τις μεταλλικές καμινάδες. Η έλξη των καυσαερίων προς τα πάνω είναι το αποτέλεσμα που προκύπτει από τη διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα στα καυσαέρια και του εξωτερικού αέρα, σε συνδυασμό με το ύψος της καμινάδας. Τα θερμά καυσαέρια που βρίσκονται μέσα της καμινάδα είναι πιο "ελαφριά" από τον εξωτερικό αέρα. Αυτό σημαίνει ότι χαμηλά στην καμινάδα που είναι πιο ζεστή, η πίεση είναι πιο μικρή από την εξωτερική πίεση της ατμόσφαιρα. Ως αποτέλεσμα αυτή της διαφοράς στην πίεση, προκύπτει η έλξη. Συνεπώς, η έλξη είναι καλύτερη όταν η καμινάδα είναι πολύ ψηλή και θερμή. Μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί ώστε να αποφύγετε όσο είναι δυνατό κοιλώματα, στενώματα, τραχείες επιφάνειες και αιχμηρές γωνιές. Όλα τα παραπάνω συντελούν στο να εμποδίζεται η ροή των αερίων και να μειώνεται η έλξη. Επίσης, άλλος ένας ανασταλτικός για την έλξη παράγοντας, είναι η αδύναμη καύση, κάτι που σημαίνει πως η θερμοκρασία των καυσαερίων είναι χαμηλή.

www.tzakiamantas.gr

Τζάκια - Ψησταριές Μαντάς Ι.Νικόλαος
Τζάκια - Ενεργειακά τζάκια -Μαντεμένια Τζάκια - Ψησταριές - Φούρνοι - Πυρόχωμα - Πυρότουβλα - Σαμότ - κεραμίδια

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.146 δευτερόλεπτα