Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για τη μέτρηση της επισκεψιμότητάς της και τη βελτίωση της περιήγησής σας. Πατώντας «OK» αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies κατά την περιήγησή σας στην ιστοσελίδα μας.

Topic-icon Τζάκια (Οδηγίες σωστής λειτουργίας)

Περισσότερα
- #26 από Akis
Οδηγίες

Οδηγίες για τα πρώτα ανάματα
Η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνουμε είναι να τραβήξουμε προς τα έξω το κλαπέ των καυσαερίων. Η 1η, 2η και 3η χρήση του τζακιού πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή, χρησιμοποιώντας πολύ μικρή ποσότητα ξύλων(προσανάμματα), ώστε η θερμοκρασία στο εσωτερικό της εστίας να ανέβει σταδιακά και η διαστολή των μετάλλων να γίνει με το σωστό τρόπο. Δεν θέλουμε να φτάσει από τους 20οC θερμοκρασία δωματίου αμέσως στους 200οC. Πρέπει η θερμοκρασία να ανεβαίνει με τέτοιο ρυθμό ώστε να του επιτρέψει να διασταλεί συνολικά το τζάκι. Αυτή η διαδικασία χρονικά θα διαρκέσει 45’ με 1 ώρα στα τρία πρώτα ανάμματα και στη συνέχεια η ποσότητα των ξύλων που θα τροφοδοτείτε το τζάκι θα είναι ανάλογη προσθέτοντας 1,2,3,4 κούτσουρα (το τζάκι μετά τα 45’ με 1 ώρα δεν το σβήνουμε, συνεχίζουμε την καύση του).

Τι δεν πρέπει να κάνετε!
Δεν ρίχνουμε ποτέ νερό για να σβήσουμε τη φωτιά στο εσωτερικό της εστίας.
Κατά την διάρκεια της καύσης των ξύλων και ενώ η πόρτα παραμένει ανοιχτή το κλαπέ πρέπει να είναι τραβηγμένο προς τα έξω.
Δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί τίποτε άλλο ως καύσιμο εκτός από ξύλο!

Ξύλα
Η αγορά και η αποθήκευση των ξύλων πρέπει να γίνεται μία σεζόν πιο μπροστά ώστε να υπάρχει αποτέλεσμα και σωστή απόδοση κατά την χρήση της εστίας. Μία σωστή αναλογία είναι 650kg οξιά και 350kg μεσές. Η τροφοδότηση της εστίας δεν πρέπει να είναι τέτοια ώστε να προκληθεί ζημιά στο μέταλλο, εννοείτε οτι η υπερβολική τροφοδότηση ξύλων καταπονεί την εστία. Ενώ αυτή μπορεί να μας απόδοση 9000kcal εμείς την πιέζουμε να λειτουργήσει πάνω από το όριο απόδοσης της και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταναλώνουμε μόνο ξύλα χωρίς να υπάρχει απόδοση θερμότητας.
Δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΩΣ ΚΑΥΣΙΜΟ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΞΥΛΟ.

Περσίδες
Οι περσίδες που θα τοποθετούνται πάνω στη γυψοσανίδα για εκτόνωση της θερμότητας, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τις φράζουμε γιατί μπορεί να δημιουργήσουμε σοβαρό πρόβλημα στα υπόλοιπα υλικά του τζακιού. Ο ελάχιστος αριθμός περσίδων για κάθε εστία και η διάσταση αυτών καθορίζεται από τον κατασκευαστή. Καλό θα ήταν η διάσταση των περσίδων να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερη, ώστε να μπορεί να δημιουργείται η ανακύκλωση του αέρα από έξω προς τον εσωτερικό χώρο του σπιτιού και ταυτόχρονα προς την εστία. Σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει ο ιδιοκτήτης να παίρνει την πρωτοβουλία να κλείσει τις περσίδες χωρίς να συμβουλεύεται τον κατασκευαστή.

Καπέλο
Καπέλο το οποίο ενδείκνυται να χρησιμοποιείται είναι : Αντιανεμικό περιστρεφόμενο καπέλο ανοξείδωτο λαδιού και πάντα αντίστοιχο στη διατομή της σωλήνας. Ποτέ δεν πρέπει να κλείνουμε μέσα στον ίδιο θάλαμο (π.χ. κατασκευή μεταλλικών καπέλων) 3-4 σωλήνες μαζί σοβαρό κατασκευαστικό λάθος. Αυτόνομη η κάθε σωλήνα με τα καπέλο της!

Μόνωση
Η θερμική μόνωση του κτιρίου θα ήταν καλό να εξεταστεί γιατί οι απώλειες θερμότητας μέσω των τοίχων και των δαπέδων, καθορίζουν, σε συνδυασμό με τις διαστάσεις του χώρου ποια θα πρέπει να είναι η δυναμικότητα της εστίας που είναι κατάλληλη για το συγκεκριμένο χώρο, καθώς και τον πλέον ενδεδειγμένο βαθμό απόδοσης της.
Για μικρότερες απώλειες θερμότητας προτείνουμε τα τοιχώματα πίσω από την εστία να επενδυθούν με πετροβάμβακα 100kg. 3εκ. πάχος πεπιεσμένο με επικάλυψη αλουμινίου. Πιστοποιημένος αντιαλλεργικός βλέπε προδιαγραφές ΠΥΡΟΤΕΚ

Γυψοσανίδα
Προτείνουμε η επένδυση στο πάνω μέρος του τζακιού να κατασκευάζεται από πυράντοχη γυψοσανίδα. Έχει ως διακριτικό το κόκκινο-ροζ χρώμα με διάφορες ίνες ενδιάμεσα που την καθιστούν πιο αποτελεσματική στις μεγάλες θερμοκρασίες.

Εστία-Επένδυση τζακιού κατά την τοποθέτηση
Όσων αφορά την εστία, κατά την τοποθέτηση της δεν πρέπει να στριμώχνουμε ή να κολλάμε την εστία πάνω στα τοιχώματα ελάχιστη απόσταση τοποθέτησης από τον τοίχο 5εκ. λόγω των διαστολών των μετάλλων. Όπως παρόμοια και κατά την τοποθέτηση της επένδυσης προς την εστία πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις διαστολής από την εστία 3-4χιλ. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει οποιοδήποτε κομμάτι της επένδυσης να τοποθετηθεί σκάβοντας το για να στηρίξουμε μέσα στον τοίχο γιατί κατά την διαστολή των μετάλλων βρίσκει εμπόδια και έτσι παρασέρνει μαζί του την επένδυση (μάρμαρα) σπάζοντας την. Για την στήριξη των επενδύσεων και για την συγκόλληση τους θα πρέπει να χρησιμοποιούνται αποξικές κόλλες καθώς και σιλικόνες μεγάλης αντοχής κατάλληλες για υψηλές θερμοκρασίες. Σε περίπτωση που η εστία θα συνδεθεί σε καπνοδόχο ο οποίος βρίσκεται τοποθετημένος στον τοίχο, ο σωλήνας ο οποίος θα ξεκινήσει από την εστία θα πρέπει να ανέβει 50-60εκ. κάθετα και κατόπιν να κάνει κλίση 35° ή 40°προς τον καπνοδόχο που βρίσκεται στον τοίχο.


Σωλήνας
Σε περίπτωση χώρου που θα γίνει τοποθέτηση τζακιού και στην γωνία του βρίσκεται άλλος καπναγωγός από διαφορετικό διαμέρισμα του κάτω ορόφου, πρέπει οπωσδήποτε να μονωθεί με τον εξής τρόπο, ώστε να αποφύγουμε δυσάρεστα προβλήματα που θα προκύψουν με τα χρόνια χρήσης αυτού του σωλήνα ή με τις κακές συνδέσεις που έχουν γίνει. Έτσι με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουμε τις αναθυμιάσεις παράγονται από την χρήση του μετάλλου σε υψηλές θερμοκρασίες. Τι πρέπει να γίνει: Να μονώσουμε την σωλήνα με πετροβάμβακα και να εφαρμόσουμε πάνω σε αυτόν νευρομετάλ το οποίο θα σοβαντιστεί.

Ύψος Καμινάδας
Η καμινάδα πρέπει να έχει τέτοιο ύψος το οποίο δεν θα εμποδίζεται σε καμιά περίπτωση από κάποιο σταθερό εμπόδιο. Π.χ. σκεπή, ηλιακό θερμοσίφωνα, κλιμακοστάσιο ή δωμάτιο. Ακόμα σε περίπτωση που υπάρχουν 3-4 σωλήνες μαζί θα πρέπει να έχουν υψομετρική διαφορά μεταξύ τους ανά 50-60 εκατοστά ώστε να αποφύγουμε την μεταφορά αναθυμιάσεων από την μία σωλήνα στην άλλη. Παράδειγμα: Ο 1 ος όροφος στο τέλος του οικοδομικού ύψους πρέπει να έχει την πιο μακριά σε μήκος σωλήνα Φ200 ακολουθεί ο 2ος 60 εκατοστά Φ250 χαμηλότερα και ο 3ος 60 εκατοστά πιο χαμηλά Φ300. Ο σωλήνας ο οποίος θα τοποθετείται σε κάθε διαμέρισμα θα κατεβαίνει μέσα στο χώρο μόνο 10 εκατοστά από το ταβάνι.

www.tzakiamantas.gr

Τζάκια - Ψησταριές Μαντάς Ι.Νικόλαος
Τζάκια - Ενεργειακά τζάκια -Μαντεμένια Τζάκια - Ψησταριές - Φούρνοι - Πυρόχωμα - Πυρότουβλα - Σαμότ - κεραμίδια
Last edit: by admin.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": maxi

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.253 δευτερόλεπτα