Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για τη μέτρηση της επισκεψιμότητάς της και τη βελτίωση της περιήγησής σας. Πατώντας «OK» αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies κατά την περιήγησή σας στην ιστοσελίδα μας.

Topic-icon Καυσόξυλα για θέρμανση στο σπίτι

Περισσότερα
- #88 από Flora
Καυσόξυλα για θέρμανση στο σπίτι πλεονεκτήματα της θέρμανσης με ξύλα είναι γνωστά και αδιαμφισβήτητα. Η θαλπωρή που προσφέρει η θέα της φωτιάς στο τζάκι τις κρύες νύχτες σε συνδυασμό με το μειωμένο κόστος, συγκριτικά με άλλες καύσιμες ύλες, είναι πολύ ελκυστική.
Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι λόγοι, οι οποίοι δικαιολογούν τη μεγάλη προθυμία με την οποία οι περισσότεροι άνθρωποι του περασμένου αιώνα εγκατέλειψαν τη θέρμανση με καυσόξυλα: η συνεχής ανάγκη να συλλέγει κανείς καυσόξυλα, η δυσκολία της αναγκαίας αποθήκευσης μεγάλου όγκου καυσόξυλων, η συνεπακόλουθη σκόνη, τα υπολείμματα, τα ζωύφια που έρχονταν στο σπίτι μαζί με το ξύλο, το συχνό καθάρισμα των καμινάδων και των εστιών, η βρώμικη και αναπόφευκτη δουλειά να χειρίζεται κανείς τη στάχτη. Επιπλέον, η εξάρτηση της θέρμανσης από τα καυσόξυλα δεν επέτρεπε την απουσία από το σπίτι κατά τη διάρκεια που αυτό θερμαινόταν, καθώς προϋπέθετε τη συνεχή παρακολούθηση και τροφοδότηση της φωτιάς.



Με δεδομένα τα παραπάνω, κατά μια άποψη, σε περιοχές με πολύ ψυχρούς χειμώνες η μέγιστη ωφέλεια από τα καυσόξυλα προκύπτει εάν αυτά χρησιμοποιούνται ως δευτερεύουσα πηγή θερμότητας, δηλαδή σε συνδυασμό με την ύπαρξη ενός άλλου είδους πηγής θερμότητας από τα γνωστά. Αντίθετα, οι ήπιοι χειμώνες ευνοούν τη χρήση του καυσόξυλου ως μοναδικής ή δευτερεύουσας καύσιμης ύλης.

Συλλογή ή αγορά καυσόξυλου;



Μία λύση, χωρίς κόστος, είναι να συλλέγετε το καυσόξυλο μόνοι σας, εάν οι συνθήκες σας το επιτρέπουν (π.χ. εάν ζείτε κοντά σε περιοχή όπου καλλιεργούνται δέντρα, πράγμα που στη δική μας χώρα δεν είναι σύνηθες, ή όπου γίνεται αποψίλωση, ή όπου υπάρχουν εργοστάσια επεξεργασίας ξύλου και διαθέτουν δωρεάν τα υπολείμματα).

Η δεύτερη και συνηθέστερη είναι να το αγοράζετε και να σας παραδίδεται κατ’ οίκον, σε ποσότητα, διαστάσεις και ποσοστό υγρασίας που έχετε συμφωνήσει. Οι πωλητές καυσόξυλων είναι πολλοί. Συχνά τα καυσόξυλα πωλούνται ανάμικτα, χωρίς να προέρχονται από ένα συγκεκριμένο είδος δέντρου. Ωστόσο είναι δυνατόν να κάνετε συνεννόηση ώστε να έχετε το επιθυμητό είδος ξύλου στο μήκος και την ποσότητα που επιθυμείτε.



Τι ποσότητα καυσόξυλων θα χρειαστείτε;

Αν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείτε καυσόξυλα, δεν είναι εύκολο να υπολογίσετε την ποσότητα που σας χρειάζεται. Αυτή εξαρτάται από πολλούς παράγοντες:

Αν θα είναι το ξύλο η μοναδική, η κύρια ή η δευτερεύουσα πηγή θερμότητας
Ο τύπος και η αποδοτικότητα της συσκευής καύσης του ξύλου
Το μέγεθος και η μόνωση (ή οι απώλειες σε θερμότητα) του σπιτιού
Η θέση του σπιτιού και η ηλιακή ακτινοβολία που λαμβάνει
Το είδος του ξύλου που καίτε
Η δριμύτητα του εκάστοτε χειμώνα, κτλ.
Η καλύτερη συμβουλή είναι να κάνετε μια συντηρητική εκτίμηση των αναγκών σας σε καυσόξυλα τον πρώτο χρόνο, και στη συνέχεια να προχωρείτε με βάση την εμπειρία σας. Κάθε σπίτι και σύστημα θέρμανσης είναι μοναδικό και εσείς ο ίδιος θα είστε ο καλύτερος κριτής της κατάστασης μετά το πέρας μιας χειμερινής περιόδου.

Μονάδες Μέτρησης των Καυσόξυλων

Η μονάδα μέτρησης των καυσόξυλων δεν είναι πάντα το βάρος. Για παράδειγμα, στις Ηνωμένες Πολιτείες η συνηθέστερη μονάδα είναι το αποκαλούμενο cord, το οποίο είναι ένα δεμάτι ξύλα με ύψος 1,2μ., βάθος 1,2μ. και μήκος 8 πόδια περίπου 2,4μ. Ένα τέτοιο δεμάτι περιέχει περίπου 2 έως 2,5 κυβικά μέτρα συμπαγούς ξύλου.

Όταν τα καυσόξυλα πωλούνται με μονάδα μέτρησης το βάρος, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο υποθέτει κανείς, διότι το βάρος του ξύλου ποικίλει σημαντικά, ανάλογα με το πόση υγρασία περιέχει. Ένα δεμάτι ξύλα όπως αυτό που περιγράψαμε στην προηγούμενη παράγραφο, ένα cord, αναλόγως του είδους του ξύλου και της υγρασίας του, μπορεί να ζυγίζει από 2 έως 3 τόνους. Αυτό σημαίνει ότι αγοράζοντας έναν τόνο χλωρό, υγρό ξύλο, στην πραγματικότητα αγοράζετε μισό τόνο ξύλου και μισό τόνο νερού!

Αν όμως τα καυσόξυλα που αγοράζετε είναι στεγνά, καλώς αερισμένα, τότε στην πραγματικότητα αγοράζετε περίπου 750 κιλά ξύλο και μόνον 250 κιλά νερό. Επομένως όταν αγοράζετε καυσόξυλα με βάση το βάρος, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι πρόκειται για στεγνά, αερισμένα ξύλα.





Χαρακτηριστικά των Καυσόξυλων


Διαφορετικά είδη ξύλου έχουν διαφορετικές ιδιότητες όσον αφορά στην θερμότητα που προσφέρουν, στην ευκολία με την οποία καίγονται, στην ευκολία με την οποία κόβονται, κτλ.

Οι παρακάτω Πίνακες συγκρίνουν μερικά γνωστά είδη ξύλου.





Είδος

ΚBtu/Cord

Οξιά

21800

Σφένδαμος

21800

Κόκκινη βελανιδιά

21700

Κίτρινη σημύδα

21300

Κίτρινο πεύκο

20500

Λευκή φλαμουριά

20000

Λευκή βελανιδιά

19200

Μαλακός σφένδαμος

19100

Μαύρη κερασιά

18500

Φτελιά/καραγάτσι

17700

Κίτρινη λεύκα

15900

Κόκκινη ερυθρελάτη

15000

Έλατο

13500

Λευκό πεύκο

13300

Πίνακας 1: Κατά προσέγγιση παραγόμενη θερμότητα από καύση ενός δεματιού (βλ παραπάνω cord) στεγνού ξύλου

www.tzakiamantas.gr

Τζάκια - Ψησταριές Μαντάς Ι.Νικόλαος
Τζάκια - Ενεργειακά τζάκια -Μαντεμένια Τζάκια - Ψησταριές - Φούρνοι - Πυρόχωμα - Πυρότουβλα - Σαμότ - κεραμίδια
Last edit: by Flora.

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.360 δευτερόλεπτα