Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για τη μέτρηση της επισκεψιμότητάς της και τη βελτίωση της περιήγησής σας. Πατώντας «OK» αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies κατά την περιήγησή σας στην ιστοσελίδα μας.

Topic-icon ΤΡΟΠΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΟΜΠΑΣ ΠΕΛΛΕΤ

Περισσότερα
#1023 από Akis
ΤΡΟΠΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΟΜΠΑΣ ΠΕΛΛΕΤ


Οι σόμπες πέλλετ είναι σύγχρονες συσκευές θέρμανσης οι οποίες χαρακτηρίζονται από υψηλή τεχνολογία (πχ έχουν ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης, μπορεί να προγραμματιστεί η λειτουργία τους κλπ) ενώ παράλληλα προσφέρουν αυτονομία θέρμανσης και λγότερους ρύπους.
Η επισκευή και το service των υδραυλικών και αερόθερμων σομπών πέλλετ, προϋποθέτει από τον τεχνίτη να έχει γνώσεις σε ηλεκτρονικά - ηλεκτρολογικά, και αρκετές γνώσεις στα μηχανολογικά, για τις αλλαγές η την επισκευή των μηχανισμών και εξαρτήματων των συσκευών, που λόγω των υψηλών θερμοκρασιών καταπονούνται αρκετά, παρουσιάζοντας μικρά προβλήματα, που όμως καθιστούν την συσκευή [σόμπα] εκτός λειτουργίας.
Πως λειτουργούν


Οι σόμπες πέλλετ χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες αναλόγως με τον τρόπο με τον οποίο θερμαίνουν το χώρο στον οποίο εγκαθίστανται: υπάρχουν οι αερόθερμες σόμπες πέλλετ, οι οποίες καίνε αυτόματα το πέλλετ που έχουν στη δεξαμενή τους και ζεσταίνουν το χώρο μας εγχέοντας ζεστό αέρα, και οι σόμπες πέλλετ καλοριφέρ ή νερού, οι οποίες ενώνονται με το σύστημα θέρμανσης του σπιτιού και με τα σώματα καλοριφέρ και μπορούν να εγκατασταθούν σε οποιοδήποτε σημείο ενός σπιτιού, σαν μια απλή σόμπα. Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει αποθηκευτικός χώρος για το πέλλετ, ο οποίος έχει τη μορφή δεξαμενής από την οποία μέσω ενός επικλινούς διαδρόμου, το καύσιμο καταλήγει στο μέρος εκείνο της σόμπας όπου γίνεται η καύση. Ανάλογα με τη συσκευή, ο χώρος αυτός μπορεί να είναι ενσωματωμένος ή ξεχωριστός. Στις σόμπες με ενσωματωμένο αποθηκευτικό χώρο, η τροφοδοσία γίνεται αυτόματα και η αυτονομία μπορεί να ξεπεράσει τη μία μέρα, ανάλογα πάντα με τις συνθήκες λειτουργίας. Ας δούμε όμως αναλυτικά την αρχή λειτουργίας για κάθε είδος σόμπας πέλλετ ξεχωριστά:


ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ


Η αεροθερμη σόμπα βασίζεται στην καύση pellet που γίνεται με αυτόματο τρόπο. Οι αερόθερμες σόμπες πέλλετ ή σόμπες πέλλετ αέρα, συνδυάζουν την παράδοση με τη σύγχρονη τεχνολογία, καθώς η λειτουργία τους στηρίζεται στη γνώστη μέθοδο της παραγωγής ζεστού αέρα μέσω της καύσης ενώ παράλληλα διαθέτουν όλα εκείνα τα πλεονεκτήματα που εξασφαλίζει η μοντέρνα κατασκευή τους.Εν συντομία, οι σόμπες πέλλετ αέρα ή αερόθερμες σόμπες πέλλετ, καίγοντας πέλλετ, παράγουν θερμό αέρα ο οποίος διαχέεται στο χώρο που θέλουμε να θερμάνουμε με τη λειτουργία βεντιλατέρ. Τα πέλλετ, από το χώρο όπου είναι αποθηκευμένα στη σόμπα, «πέφτουν» στο πιατάκι της καύσης, ελεγχόμενα από έναν ειδικό μηχανισμό. Το πιατάκι όπου γίνεται η καύση, είναι από τα πράγματα που μπορεί να διαφέρουν από εταιρία σε εταιρία.

Κατόπιν, τα πέλλετ ανάβουν με την βοήθεια μιας ηλεκτρικής αντίστασης που υπάρχει στο χώρο καύσης και η φλόγα δυναμώνει και διατηρείται με την λειτουργία ενός ανεμιστήρα ο οποίος εξάγει τα καυσαέρια προς την καμινάδα. Τα αέρια της καύσης περνούν μέσα από μία σειρά από διαδρομές στο εσωτερικό της σόμπας, η πολυπλοκότητα των οποίων μπορεί να διαφέρει από εργοστάσιο σε εργοστάσιο, με σκοπό να εναποτεθεί όση παραπάνω από την θερμοκρασία της καύσης στα εσωτερικά τοιχώματα της σόμπας είναι δυνατό. Τα τοιχώματα αυτά, τα οποία είναι κενά, είναι συνδεδεμένα με έναν ανεμιστήρα ο οποίος προωθεί αέρα μέσα σε αυτά και οποίος αέρας αφού θερμανθεί βγαίνει από την σόμπα από ειδικές περσίδες θερμαίνοντας το χώρο μας. Σε κάποιες αερόθερμες σόμπες πέλλετ υπάρχουν παραπάνω από μία έξοδοι θερμού αέρα, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώστε να διοχετευθεί αέρας και σε άλλους χώρους πέρα από τον χώρο που βρίσκεται η σόμπα. Αναλόγως του μοντέλου το οποίο έχουμε εγκαταστήσει και των ρυθμίσεων που έχουμε κάνει στη σόμπα μας, καλύπτονται και τα αντίστοιχα τετραγωνικά. Επίσης οι σόμπες pellet αέρα διαθέτουν αυτόματο χρονοθερμοστάτη για προγραμματισμό λειτουργίας. Τέλος οι αερόθερμες σόμπες πέλλετ διαθέτουν τηλεχειριστήριο, και έναν εύχρηστο ηλεκτρονικό πάνελ, στο επάνω μέρος της συσκευής, όπου από εκεί μπορούμε να τις ρυθμίσουμε να ανάβουν και να σβήνουν αυτόματα, σε ημερήσια, και εβδομαδιαία βάση.

www.tzakiamantas.gr

Τζάκια - Ψησταριές Μαντάς Ι.Νικόλαος
Τζάκια - Ενεργειακά τζάκια -Μαντεμένια Τζάκια - Ψησταριές - Φούρνοι - Πυρόχωμα - Πυρότουβλα - Σαμότ - κεραμίδια

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.106 δευτερόλεπτα