Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για τη μέτρηση της επισκεψιμότητάς της και τη βελτίωση της περιήγησής σας. Πατώντας «OK» αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies κατά την περιήγησή σας στην ιστοσελίδα μας.

Topic-icon Θέρμανση με Ξυλόσομπα

Περισσότερα
#87 από Flora
Θέρμανση με Ξυλόσομπα δημιουργήθηκε από Flora
ΞΥΛΟΣΟΜΠΕΣ

Σε κάποιες χώρες η ξυλόσομπα είναι η πιο συνηθισμένη συσκευή θέρμανσης με ξύλα. Μπορεί με ασφάλεια να τοποθετηθεί σχεδόν παντού, αρκεί να υπάρχει αρκετός χώρος και να μπορεί η καμινάδα να κατευθυνθεί σωστά προς τα έξω. Η ιδανική θέση για μια ξυλόσομπα είναι στο κέντρο του καθιστικού στο ισόγειο του σπιτιού, με το μπουρί να πηγαίνει κατ’ ευθείαν προς τα πάνω μέχρι την καμινάδα.
Αυτός ο τύπος της εγκατάστασης εξασφαλίζει άριστη απόδοση και απαιτεί την ελάχιστη δυνατή συντήρηση. Ωστόσο, όλες οι συσκευές που χρησιμοποιούν ξύλο για να παραγάγουν θερμότητα χρειάζονται τακτικόν έλεγχο ώστε να είναι ασφαλείς, αποδοτικές και καθαρές.
Οι ξυλόσομπες διατίθενται σε ευρεία ποικιλία διαστάσεων και σχεδίων.

ΑΠΟΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ


Μεγέθυνση
Οι ξυλόσομπες ποικίλουν από πολύ μικρές μονάδες, σχεδιασμένες να θερμαίνουν μόνον έναν μικρό χώρο, έως μεγάλες μονάδες που θερμαίνουν μεγάλα σπίτια. Ωστόσο, οι ξυλόσομπες μεγάλης απόδοσης λειτουργούν αποτελεσματικά μόνον αν το σπίτι σας είναι σχεδιασμένο ως «ανοιχτός» χώρος, όπου η θερμότητα μπορεί να κυκλοφορεί σε άλλους χώρους.

Η επιλογή μιας ξυλόσομπας με τη σωστή θερμική απόδοση μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση, γιατί η εμφάνιση της ξυλόσομπας δεν αντανακλά πάντα την απόδοσή της. Αν η απόδοσή της είναι υπερβολικά μεγάλη για τον χώρο που θέλετε να θερμάνετε, θα αναγκαστείτε να την έχετε σε χαμηλή λειτουργία τον περισσότερο χρόνο, με αποτέλεσμα η φωτιά της να έχει πολύν καπνό.

Μια μικρών διαστάσεων ξυλόσομπα, απ’ την άλλη πλευρά, ίσως φθαρεί λόγω της συνεχούς χρήσης σε υψηλή λειτουργία.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να βρείτε μια ξυλόσομπα που έχει το κατάλληλο μέγεθος; Συμβουλευτείτε έναν έμπειρο πωλητή, ο οποίος εφόσον γνωρίζει την απόδοση κάθε σόμπας, μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε μια που έχει την σωστή απόδοση για τον χώρο που θέλετε να θερμάνετε.

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Η εξωτερική σχεδίαση μιας ξυλόσομπας είναι περισσότερο θέμα αισθητικής και προσωπικών προτιμήσεων παρά θέμα απόδοσης. Για παράδειγμα, δεν υπάρχουν ξεκάθαρες διαφορές στην απόδοση ανάμεσα σε μια μαντεμένια ξυλόσομπα και σε μια ατσάλινη. Η πραγματική διαφορά βρίσκεται στην τεχνολογία μέσα σε μια συμβατική και σε μια υψηλής απόδοσης ξυλόσομπα.

ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ

Ανάλογα με τον σχεδιασμό της, μια ξυλόσομπα μπορεί να παρέχει την περισσότερη θερμότητά της μέσω άμεσης ακτινοβολίας, μέσω της ροής θερμού αέρα ή και των δύο.

Η ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ είναι η άμεση μεταφορά θερμότητας από τις θερμές επιφάνειες της ξυλόσομπας προς τους τοίχους, τα έπιπλα και τους ανθρώπους που βρίσκονται σε ευθεία γραμμή «οπτικής» επαφής με τη σόμπα. Η ενέργεια που ακτινοβολεί θα σας προσφέρει θαλπωρή, ακόμη κι αν ο αέρας γύρω σας είναι ψυχρός. Το κεραμικό γυαλί στις καινούργιες ξυλόσομπες έχει ειδικές ιδιότητες που επιτρέπουν στην άμεση ακτινοβολία από τις φλόγες να το διαπερνά. Έτσι θερμαίνεστε μέσω του γυαλιού, καθώς και μέσω των θερμών μεταλλικών επιφανειών της σόμπας.
Στις ξυλόσομπες που ΜΕΤΑΔΙΔΟΥΝ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΕΡΑ, το κυρίως σώμα της σόμπας περιβάλλεται από ένα είδος εξωτερικής θήκης, η οποία συνήθως κατασκευάζεται από φύλλα μετάλλου. Η θερμότητα από τη σόμπα δημιουργεί ένα ρεύμα αέρα στον χώρο ανάμεσα στο σώμα της σόμπας και το εξωτερικό περίβλημα. Με αυτόν τον τρόπο, πολλή από τη θερμότητα που η ξυλόσομπα παράγει μεταφέρεται στο δωμάτιο ως θερμός αέρας, παρά ως άμεση ακτινοβολία. Οι εξωτερικές επιφάνειες αυτού του είδους ξυλόσομπας δεν θερμαίνονται πάρα πολύ.

Ψάχνοντας για ξυλόσομπα στην αγορά, θα παρατηρήσετε ότι τα περισσότερα νέα μοντέλα διαχέουν τη θερμότητα στον χώρο μέσω συνδυασμού των δύο παραπάνω τρόπων. Τα πλαϊνά και το πίσω μέρος των περισσότερων συσκευών είναι θωρακισμένα έτσι ώστε να μπορούν να τοποθετηθούν κοντά σε τοίχους, ενώ αυτή η θωράκιση, όπως είδαμε, δημιουργεί κυκλοφορία θερμού αέρα. Το μπροστινό μέρος κάθε ξυλόσομπας, είτε με πορτάκι γυάλινο είτε από μασίφ μέταλλο, μεταδίδουν θερμότητα κατευθείαν στον χώρο.

ΞΥΛΟΣΟΜΠΕΣ ΩΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ (ΣΤΟΦΕΣ / COOKSTOVES)


Μεγέθυνση
Ίσως ανακαλύψετε ότι μια ξυλόσομπα ως συσκευή μαγειρέματος είναι μια επιθυμητή προσθήκη στο σπίτι σας στο χωριό. Παρ’ όλα αυτά, αυτές οι ξυλόσομπες δεν είναι σχεδιασμένες για να είναι οι μοναδικές συσκευές που χρησιμοποιείτε για θέρμανση. Παρ’ ότι οι κατασκευαστές τους έχουν αναπτύξει ικανοποιητικά μοντέλα, η φωτιά τους είναι πιθανόν να συνοδεύεται από πολύν καπνό, πράγμα που αποτελεί πρόβλημα.
ΞΥΛΟΣΟΜΠΕΣ ΠΟΥ ΚΑΙΝΕ PELLET (ρινίσματα ξύλου μεγάλης θερμικής απόδοσης, μπορεί να προέρχονται και από καλαμπόκι ή άλλες πρώτες ύλες)


Μεγέθυνση
Οι ξυλόσομπες αυτές έχουν μερικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις σόμπες που καίνε ξύλο:

Είναι βολική η αυτόματη λειτουργία τους

Ένα φορτίο καυσίμου μπορεί να διαρκέσει 24 ώρες ή περισσότερο

Το καύσιμο παρέχεται σε συμπαγή συσκευασία που αποθηκεύεται εύκολα

Οι περισσότερες τέτοιες ξυλόσομπες μπορούν να λειτουργήσουν με ένα ειδικό σύστημα εξαερισμού που κοστίζει λιγότερο από καμινάδα

Έχουν χαμηλές εκπομπές και υψηλή απόδοση.



Αυτά τα πλεονεκτήματα συνοδεύονται από μερικούς περιορισμούς που θα πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν:

Οι ξυλόσομπες που καίνε pellet συνήθως κοστίζουν περισσότερο

Σε πολλές περιπτώσεις το pellet είναι ακριβότερο από τα καυσόξυλα

Οι περισσότερες ξυλόσομπες που καίνε pellet χρειάζονται ηλεκτρισμό για να λειτουργήσουν το μοτέρ τροφοδοσίας και τα ανεμιστηράκια. Μερικές τέτοιες σόμπες έχουν μπαταρίες και μπορούν να λειτουργήσουν ακόμη και όταν διακόπτεται το ρεύμα.

Οι φλόγες που παράγονται από pellet δεν φαίνονται τόσο φυσικές όσο αυτές του καυσόξυλου, παρ’ ότι αυτό το στοιχείο έχει βελτιωθεί.



Αν και οι ξυλόσομπες είναι οι κατεξοχήν συσκευές που χρησιμοποιούν pellet, μπορείτε επίσης να βρείτε τζάκια και άλλες θερμαντικές συσκευές που καίνε αυτό το υλικό.

Οι σόμπες που καίνε pellet έχουν ένα περισσότερο σύνθετο εσωτερικό από άλλες ξυλόσομπες. Ένα μοτέρ τροφοδοτεί με pellet τον θάλαμο καύσης και ένας ανεμιστήρας κατευθύνει τον καπνό προς το σύστημα εξαερισμού. Επίσης διαθέτουν έναν ανεμιστήρα που κυκλοφορεί τον αέρα.

Από την άλλη πλευρά, είναι ευκολότερες στη χρήση και επίσης μπορείτε εύκολα να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία.

ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΕΣ ΞΥΛΟΣΟΜΠΕΣ


Μεγέθυνση
Οι καταλυτικές ξυλόσομπες στηρίζονται σε έναν καταλύτη ο οποίος βοηθεί να καεί ο καπνός πριν βγει από τη συσκευή. Ο καταλύτης έχει τη μορφή επενδεδυμένης κεραμικής κερήθρας μέσω της οποίας κατευθύνεται ο καπνός. Η επένδυση χαμηλώνει τη θερμοκρασία ανάφλεξης των αερίων, καθώς αυτά διέρχονται. Αυτός ο μηχανισμός επιτρέπει στις καταλυτικές συσκευές να καίνε «καθαρά». Οι επιδόσεις του καταλύτη μειώνονται με το πέρασμα του χρόνου και έτσι οι εκπομπές αυξάνονται αντίστοιχα, επομένως χρειάζεται να αντικαταστήσετε τον καταλύτη.

www.tzakiamantas.gr

Τζάκια - Ψησταριές Μαντάς Ι.Νικόλαος
Τζάκια - Ενεργειακά τζάκια -Μαντεμένια Τζάκια - Ψησταριές - Φούρνοι - Πυρόχωμα - Πυρότουβλα - Σαμότ - κεραμίδια

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.149 δευτερόλεπτα