Ενεργειακά Από 950 Ευρώ!!!

Ενεργειακή Σόμπα 360 Ευρώ!!!

Ψησταριά Τιμή Από 250 Ευρώ!!!

Topic-icon Πηλός Gres με σαμότ

Περισσότερα
7 Χρόνια 3 Μήνες πριν - 7 Χρόνια 1 Μήνας πριν #84 από Akis
Akis δημιούργησε το θέμα: Πηλός Gres με σαμότ
Ο πηλός αυτός είναι τύπου gres(λευκός πηλός ) με κόκους σαμότ. Οι κόκκοι σαμότ δεν είναι τίποτα άλλο από πηλό Gres ο οποίος έχει ήδη ψηθεί και αλεσθεί ώστε να γίνει τόσο ψιλός όσο οι κόκκοι της άμμου. Αν δούμε ένα τσουβάλι με κόκκους σαμότ μοιάζει πολύ με τσουβάλι από άμμο. Η διαδικασία για να εμπλουτίσουμε τον πηλό με τους κόκκους γίνεται συνήθως σε μεγάλα ζυμωτήρια, αλλά μπορεί να γίνει και με ζύμωμα στο χέρι. Μια τεχνική που είναι όμως αρκετά κοπιαστική καθώς απαιτεί άσκηση μεγάλης δύναμης, για πολύ ώρα, ώστε ο σαμότ να μοιραστεί ομοιόμορφα στη μάζα του πηλού.
Η τεχνική αυτή έχει κάποια πλεονεκτήματα άλλα και κάποια μειονεκτήματα. Επειδή οι κόκκοι είναι προψημένοι όταν το αντικείμενο, φτιαγμένο με τον πηλό αυτό, μπει στο φούρνο να ψηθεί, οι κόκκοι δεν συστέλλονται, μειώνοντας έτσι τις συνολικές συστολές του αντικειμένου, κάνοντας το πιο ανθεκτικό στις μεταβολές της θερμοκρασίας. Για το λόγο αυτό ο πηλός αυτός είναι ιδανικός για το ψήσιμο με την τεχνική ρακού.
Επίσης η άμμος αυτή έχει την ιδιότητα να λειτουργεί σαν συνδετικό υλικό μεταξύ των μορίων του πηλού, κάνοντας τον πιο σκληρό και ανθεκτικό στα χτυπήματα και στις αλλαγές της θερμοκρασίας. Μπορούμε χάρη σε αυτές τις ιδιότητες να φτιάχνουμε αντικείμενα μεγαλύτερα σε όγκο και με πιο ελεύθερες φόρμες χωρίς να έχουμε τον φόβο κατάρρευσης ή σπασίματος κατά το ψήσιμο.
Το μειονέκτημα που έχει το υλικό αυτό, είναι πως εξαιτίας των κόκκων η επιφάνεια των μορφών που του δίνουμε δεν μπορεί να γίνει τόσο λεία και καθαρή όσο με τον κοινό πηλό, όταν βέβαια αυτό είναι θεμιτό. Στην περίπτωση των αντικειμένων μας όμως, η άγρια επιφάνεια που επιφέρει ο σαμότ, είναι ποθητή, καθώς ταιριάζει καλύτερα με την φύση του δράκοντα και την αίσθηση που θέλαμε να δώσουμε στα αντικείμενα που τον χρησιμοποιήσαμε.
Το μέγεθος των κόκκων του σαμότ επίσης ποικίλει, δίνοντας διαφορετικές ιδιότητες ανάλογες με το μέγεθος του. Όσο μεγαλύτεροι οι κόκκοι τόσο πιο ανθεκτικό και τραχύ είναι το αποτέλεσμα. Και όσο πιο ψιλοί τόσο αδυνατίζει η δομή και η αντοχή του πηλού, αυξάνοντας όμως την στιλπνότητα του.
Το είδος του σαμότ που χρησιμοποίησα ήταν προπαρασκευασμένος. Είχε δηλαδή ήδη ζυμωθεί ο πηλός με τον σαμότ από το εργοστάσιο παραγωγής, το οποίο βρίσκεται στην Ισπανία. Χρησιμοποίησα τρία διαφορετικά μεγέθη κόκκου ανάλογα με το αντικείμενο που δούλευα κάθε φορά. Όσο μεγαλύτερο το αντικείμενο τόσο μεγαλύτεροι και οι κόκκοι ώστε να έχω την ανάλογη σταθερότητα.
Τους πηλούς αυτούς θα τους βρούμε με τρις κωδικούς. BG για τον πιο ψιλόκοκκο από τον οποίο φτιάχτηκαν κυρίως μικρά γλυπτά, CT για τον πηλό με πιο μεγάλους κόκκους από τον οποίο βγήκαν αντικείμενα από καλούπια με την τεχνική πατητά, CH ο πιο χοντρόκοκκος από τον οποίο έγιναν τα μεγαλύτερα γλυπτά και CH N ένας πηλός που όταν ψηθεί παίρνει μαύρο χρώμα και από τον οποίο πειραματιστήκαμε με διάφορα αντικείμενα. Ένα ακόμα δυνατό στοιχείο των συγκεκριμένων πηλών είναι πως μέσα στα συστατικά τους έχουν κάποια κολλώδη ουσία που επιτρέπει μεγάλη ευκολία στο πλάσιμο του πηλού καθώς μπορούν να αποκολληθούν και να ξαναεφαρμοστούν πάνω στο αντικείμενο μεγάλα κομμάτια με σχετική ευκολία, χωρίς φόβο να μην γίνουν καλά οι συγκολλήσεις. Αυτό επιτρέπει μεγάλη ευχέρεια κινήσεων αλλά και γρήγορη δουλειά.

www.tzakiamantas.gr

Τζάκια - Ψησταριές Μαντάς Ι.Νικόλαος
Τζάκια - Ενεργειακά τζάκια -Μαντεμένια Τζάκια - Ψησταριές - Φούρνοι - Πυρόχωμα - Πυρότουβλα - Σαμότ - κεραμίδια
Τελευταία διόρθωση: 7 Χρόνια 1 Μήνας πριν από admin.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.242 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ
primi sui motori con e-max.it