Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για τη μέτρηση της επισκεψιμότητάς της και τη βελτίωση της περιήγησής σας. Πατώντας «OK» αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies κατά την περιήγησή σας στην ιστοσελίδα μας.

Topic-icon ΣΤΕΡΕΑ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΑ PELLET - ΞΥΛΑ - ΒΙΟΜΑΖΑ

Περισσότερα
#977 από Akis
ΣΤΕΡΕΑ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΑ PELLET - ΞΥΛΑ - ΒΙΟΜΑΖΑ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ Ή ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΜΠΡΟΣ;

Η αγορά χαρακτηρίζεται από την κατοχή του πετρελαίου θέρμανσης της μερίδας του λέοντος στις προτιμήσεις των καταναλωτών, ακολουθούμενο από το φυσικό αέριο στις περιοχές όπου τα δίκτυα διανομής του έχουν ολοκληρωθεί ή βαίνουν προς ολοκλήρωση.

Τις τελευταίες δεκαετίες και πολύ περισσότερο τους τελευταίους μήνες, παράγοντες όπως : οι ανεξέλεγκτες αυξομειώσεις στην τιμή του πετρελαίου, οι περιπλοκές στην διανομή πετρελαίου, αλλά και φυσικού αερίου μέσω αγωγών, τα πολιτικοοικονομικά συμβάντα (θερμές εξελίξεις στην Μέση Ανατολή ), όπως επίσης και η αύξηση των ενεργειακών αναγκών του πλανήτη απασχολεί την εξασφάλιση της παγκόσμιας ενεργειακής αυτονομίας.

Οι συνεχείς ανατιμήσεις και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα σχετικά με την τιμή του πετρελαίου και των παραγώγων του που χρησιμοποιούνται στην θέρμανση καθώς και γενικότερα με τις ορυκτές πηγές ενέργειας και την βλάβη που προκαλούν στο περιβάλλον, έχουν προκαλέσει την αναζωογόνηση του ενδιαφέροντος των καταναλωτών σχετικά με τις εναλλακτικές πηγές θέρμανσης και κυρίως εκείνες που καταναλώνουν στερεά βιοκαύσιμα όπως τα καυσόξυλα, τα pellet και τη βιομάζα.

Η χρήση στερεών βιοκαυσίμων δεν είναι μία καινούργια πρακτική για τον Ελληνικό χώρο. Τα καυσόξυλα, η βιομάζα στην μορφή του ελαιοπυρήνα, των κουκουτσιών των φρούτων, του φλοιού των ξηρών καρπών χρησιμοποιούνταν σε περιοχές όπου η παραγωγή των αντίστοιχων υλικών το επέτρεπε. Η χρήση τους όμως ήταν πάντα περιορισμένη κυρίως σε επαγγελματικές εφαρμογές, (θερμοκήπια, μικρές ή μεγάλες βιοτεχνίες ξύλου κ.ά.), και σε οικιακές εφαρμογές εγκατεστημένες σε αγροτικές κυρίως περιοχές.

Η βασική διαφορά με την έντονα αναπτυσσόμενη σύγχρονη αγορά χρήσης στερεών βιοκαυσίμων, είναι από την μία ο εκσυγχρονισμός των συσκευών καύσης τους και από την άλλη η χρήση ενός βιομηχανικά παραγόμενου πλέον καυσίμου, των pellet.

Οι συσκευές καύσης είναι τώρα μοντέρνες κατασκευές, ασφαλείς και φιλικές προς τον καταναλωτή - χρήστη τους, ηλεκτρονικά ελεγχόμενες κατά την λειτουργία τους, παραγόμενες με βάση την εφαρμογή κανόνων και οδηγιών της Ε.Ε. και όχι ερασιτεχνικές κατασκευές από τον «καλό μάστορα» της περιοχής όπως ήταν παλαιότερα.

Στην Ελληνική αγορά διακινούνται σήμερα με έντονα αυξανόμενους ρυθμούς, συσκευές καύσεις που έχουν την δυνατότητα να καλύψουν κάθε ανάγκη, ξεκινώντας από αερόθερμες σόμπες, σόμπες λέβητες, ενεργειακά τζάκια καλοριφέρ ξύλου ή και pellet, ενεργειακά αερόθερμα τζάκια ξύλου, λέβητες pellet ή βιομάζας κεντρικής εγκατάστασης, λέβητες ξύλου απλοί ή αντεστραμμένης φλόγας, αερολέβητες κ.ά.

PELLET:

ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Στην Ευρώπη και κυρίως στις Βόρειες χώρες έχει παρουσιαστεί ιδιαίτερα σημαντική αύξηση στην κατανάλωση pellet κυρίως για εφαρμογές θέρμανσης.

Ήταν χαρακτηριστική η απουσία παραγωγικών μονάδων στις χώρες της Νότιας Ευρώπης (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία), που οφείλεται στην απουσία των πηγών πρώτης ύλης σύμφωνα με την τεχνολογία που έχει αναπτυχθεί μέχρι τώρα και που είναι τα δασικά προϊόντα και υποπροϊόντα.

Στις παραπάνω χώρες όμως, με δεδομένο τον αγροτικό τους χαρακτήρα, φαίνονται σημαντικότατες οι δυνατότητες αξιοποίησης των υπολειμμάτων των συμβατικών καλλιεργειών αλλά και η εισαγωγή νέων με κατεύθυνση την παραγωγή συσσωματωμάτων (agripellets) για εφαρμογές θέρμανσης και συμπαραγωγής ενέργειας. Στην Χώρα μας λειτουργεί ήδη ένα εργοστάσιο παραγωγής Pellet, καθώς επίσης είναι υπό κατασκευή ακόμα δυο σύγχρονα εργοστάσια.

Γιατί να χρησιμοποιούμε pellet:

Γιατί είναι οικολογικό!

Παράγονται από υπολείμματα ξυλείας ή αγροτικών καλλιεργειών, όχι από υλοτόμηση, που συμπιέζονται με ατμό χωρίς καμία χημική προσθήκη (κόλες, ρητίνες κ.α.). Ιδανικά για να τροφοδοτήσουν συσκευές θέρμανσης, τα pellet είναι καθαρά και ουδέτερα ως προς τις εκπομπές του (CO2) διοξειδίου του άνθρακα. Δε συμβάλλουν δηλαδή στην αποσταθεροποίηση του κλίματος, μιας και οι όποιες εκπομπές (CO2) από την καύση τους ισοσκελίζονται από ισοδύναμες ποσότητες (CO2) που απορροφήθηκαν από το φυτό κατά τη διάρκεια της ζωής του (Διαδικασία Φωτοσύνθεσης). Καίγονται τελείως, χωρίς να παράγουν καπνό, αφήνοντας ελάχιστα υπολείμματα στάχτης, πάντοτε κάτω από 1% και τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πολύτιμο λίπασμα για τον κήπο.Γιατί είναι οικονομικό!

Δεδομένης της πίεσης στη φάση της παραγωγής τους και της μειωμένης υγρασίας, η ενεργειακή πυκνότητα των pellet είναι περίπου διπλάσια αυτής του ξύλου. Όπως παρατηρείται στον πίνακα που ακολουθεί τα pellet είναι σίγουρα το πιο οικονομικό μεταξύ των κοινών καύσιμων υλικών θέρμανσης. Πράγματι το κόστος σε € ανά Kw στα pellet είναι πιο χαμηλό από εκείνο του πετρελαίου. Ο υπολογισμός δεν είναι ενδεικτικός και δίνει μια ακριβή ιδέα του ζητήματος.

Καύσιμο Υλικό Ισχύς/Kw Τιμή €* Κόστος/Kw
wood pellet 4,9/kg 0,22€*/kg 0,44 €
πετρέλαιο 9,9/lt 0,60€*/lt 0,60 €

* ( Μ.Ο. τιμών Αττικής 28/11/2008)


Τεχνικά χαρακτηριστικά:

Διάμετρος:6 mm
Περιεκτικότητα υγρασίας:< 7%
Παραγωγή στάχτης:< 0.9%
Πυκνότητα:650 kg/m3
Θερμιδική αξία:4250-4900 Κcal/kg
Μάκρος:1-3 cm

Γιατί είναι πρακτικό !

Τα pellet μπορούν να αποθηκευτούν σε μικρό χώρο αφού όσον αφορά την ενεργειακή τους πυκνότητα είναι περίπου η διπλάσια αυτής του ξύλου. Χάρη στην συμπαγή ιδιότητά τους είναι πιο εύκολη και οικονομική η μεταφορά τους. Τα pellet πωλούνται σε σακιά των 15 Kgr, ενώ είναι ένα καθαρό καύσιμο υλικό και οι λίγες στάχτες που απομένουν μπορούν να αφαιρεθούν και να απορριφθούν με ευκολία.

Επίσης η συσκευές καύσης pellet δεν διαφέρουν σχεδόν καθόλου στην χρήση και ευκολία από αυτές του πετρελαίου ή και του αερίου, αφού και οι πρώτες λόγο του ηλεκτρονικού ελέγχου μπορούν ανάβουν και να σβήνουν όποτε χρειάζεται και να ελέγχονται θερμοστατικά. Η μόνη επιπλέον φροντίδα που χρειάζονται, εκτός της περιοδικής τους συντήρησης είναι η απόρριψη της στάχτης (από 2 φορές την εβδομάδα έως και 1 φορά το μήνα) που παράγουν, το οποίο μπροστά στα οφέλη που μας προσφέρουν είναι αμελητέα.

www.tzakiamantas.gr

Τζάκια - Ψησταριές Μαντάς Ι.Νικόλαος
Τζάκια - Ενεργειακά τζάκια -Μαντεμένια Τζάκια - Ψησταριές - Φούρνοι - Πυρόχωμα - Πυρότουβλα - Σαμότ - κεραμίδια

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.087 δευτερόλεπτα