Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για τη μέτρηση της επισκεψιμότητάς της και τη βελτίωση της περιήγησής σας. Πατώντας «OK» αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies κατά την περιήγησή σας στην ιστοσελίδα μας.

Topic-icon Πρόχειρος τύπος υπολογισμού των θερμίδων που απαιτούνται για την θέρμανση

Περισσότερα
- #1056 από admin
Πρόχειρος τύπος υπολογισμού των θερμίδων που απαιτούνται για την θέρμανση

Ο τύπος αυτός στην ουσία παίρνει τα κυβικά μέτρα του χώρου και τα πολλαπλασιάζει με έναν συντελεστή ο οποίος κυμαίνεται από 30 μέχρι 120
Συντελεστή 30 θα βάλουμε σε μία οικία με εξαιρετική μόνωση με πολύ καλά κουφώματα αλουμινένια με θερμοδιακοπή ή ακόμα καλύτερα συνθετικά + διπλό τζάμι με αέριο αργό εσωτερικά με ειδική επίστρωση και νότιο προσανατολισμό και σε περιοχές με μικρή διαφορά θερμοκρασίας μέσα – έξω δηλαδή σε νότιες περιοχές με σχετικά υψηλή μέση θερμοκρασία.
Συντελεστή 120 σε οικίες χωρίς μόνωση με βόρειο προσανατολισμό, χάλια συρόμενα κουφώματα με μονό τζάμι, και σε κρύες περιοχές.

Και τα δύο παραδείγματα τα θεωρώ ακραία καθώς ο ιδιοκτήτης που έχει δώσει μια μικρή περιουσία για να βάλει τις τέλειες μονώσεις και τα σουπερ κουφώματα με ειδικά αέρια και επιστρώσεις δεν νομίζω να ψάχνει να αντικαταστήσει τον επίσης σούπερ αποδοτικό λέβητα πετρελαίου του για να γλιτώσει λίγα χρήματα από την θέρμανση. Επίσης ο ιδιοκτήτης της τελείως αμόνωτης οικίας με χάλια συρόμενα κουφώματα βορεινό κ.λ.π. δεν νομίζω με τον νέο λέβητα να ζεσταθεί καθώς οι απώλειες του θα παραμείνουν τεράστιες.

Οπότε πάμε σε ποιο μεσαίες τιμές του συντελεστή που αφορούν κατοικίες που συναντάμε ποιο συχνά.
Δίνω λοιπόν το παρακάτω παράδειγμα :

Μονοκατοικία 120 τετραγωνικών μέτρων γύρω γύρω ελεύθερη από άλλα κτίσματα με σχετικά καλή μόνωση και μέτρια κουφώματα. Δωμάτια άλλα βορεινά και άλλα νοτιανατολικά. Μέση εξωτερική θερμοκρασία 6 βαθμούς.

120 τ.μ. Χ 3 μ. ύψος Χ 60 =21.600 kcal/h

Ο συντελεστής 60 είναι ο μέσος όρος αφού κάθε χώρος πρέπει να υπολογιστεί με δικό του συντελεστή π.χ. για ένα εσωτερικό διάδρομο συντελεστή 40 για ένα βορεινό δωμάτιο με 3 εξωτερικούς χώρους και μεγάλες μπαλκονόπορτες συντελεστής 80, ένα κανονικό δωμάτιο με 1 παράθυρο και 1 εξωτερικό τοίχο συντελεστή 55 κ.λ.π.
Επίσης παίζει ρόλο η τοποθεσία και η μέση εξωτερική θερμοκρασία καθώς άλλα νούμερα χρησιμοποιούν στην Αθήνα και άλλα τη Φλώρινα.

Έχουμε λοιπόν 21.600 kcal και σε αυτό προσθέτουμε άλλες 2.500 kcal για κάθε 100 λίτρα ζεστού νερού από το boiler και πάμε στις 24.100. Προσθέτουμε ένα 10% δηλαδή 2.410 kcal και παίρνουμε τις τελικές θερμίδες του λέβητα που χρειαζόμαστε δηλαδή 26.510 kcal ή 30,83 kw

Βέβαια για καλύτερα αποτελέσματα θα πρέπει να έχουμε μελέτη μηχανικού που υπολογίζει ακριβώς τις θερμικές απώλειες της οικίας μας αλλά αν δεν έχουμε και με αυτό τον τύπο ένας έμπειρος θερμουδραυλικός μπορεί να κάνει δουλειά.

Λοιπόν είτε με την μελέτη μηχανικού είτε με τον τύπο αυτό έχουμε τις τελικές θερμίδες που χρειαζόμαστε για τον λέβητα μας.
Για μετατροπή από kcal σε kw και αντίστροφα χρησιμοποιήστε τον τύπο

KCAL X 0.001163 = KW
KW X 859.84 = KCAL

Γνωρίζοντας λοιπόν kcal και kw μπορείτε να απευθυνθείτε στους εμπόρους και να ζητήσετε τιμές για λέβητες και να ακούσετε τις γνώμες τους.

Αυτό που επίσης πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι τα kw και τα kcal είναι μονάδες μέτρησης ενέργειας και δεν έχουν να κάνουν με την αποδοτικότητα του μέσου που χρησιμοποιήσαμε για να τα πάρουμε.

Έτσι λοιπόν αν για τον χώρο μας απαιτούνται 30 kw είτε αυτά τα υπολογίσαμε με τον τύπο ή έχουμε μελέτη μηχανικού που καθορίζει ακριβώς την ενέργεια που χρειαζόμαστε και εμείς βάλουμε έναν λέβητα μικρότερης ισχύος έχουμε τις παρακάτω περιπτώσεις :

Α) Στην περίπτωση που τα σώματα που έχουμε εγκαταστήσει στον χώρο μας είναι αυτά που πραγματικά απαιτούνται τότε ο μικρός λέβητας αδυνατεί να ζεστάνει το νερό και τα σώματα καλοριφέρ είναι χλιαρά και απαιτείται πολύωρη λειτουργία του λέβητα για να ανεβάσει την θερμοκρασία στον χώρο με αποτέλεσμα σπατάλη καυσίμου

Β) Στην περίπτωση που τα σώματα που έχουμε εγκαταστήσει στον χώρο μας είναι ίδιας ισχύος με τον μικρό λέβητα τότε αυτά θα έρθουν γρήγορα στην μέγιστη θερμοκρασία τους αλλά επειδή δεν επαρκούν για να ζεστάνουν τον χώρο και να κλείσει ο θερμοστάτης, ο λέβητας θα λειτουργεί σχεδόν συνεχώς.

Και στις δύο περιπτώσεις έχουμε σπατάλη καυσίμου χωρίς ουσιαστικά να ζεσταινόμαστε.
Ας κοιτάξουμε λοιπόν να βρούμε τον λέβητα που ταιριάζει στις ανάγκες μας αποφεύγοντας παγίδες εμπόρων του τύπου «μόνο στην Ελλάδα μετράμε θερμίδες , στο εξωτερικό μετράνε kw και αντιστοιχούν σε τετραγωνικά μέτρα» λες και τα kw είναι διαφορετικά από τις θερμίδες.

Αυτό το άκουσα από έμπορο στην έκθεση της Θεσσαλονίκης προσπαθώντας να πείσει κάποιον ότι για έναν χώρο 190 τετραγωνικά πρέπει να βάλει λέβητα στα 20 kw ενώ αυτός ήδη είχε ένα λέβητα 40kw για τον ίδιο χώρο με μελέτη από μηχανολόγο.

www.tzakiamantas.gr

Τζάκια - Ψησταριές Μαντάς Ι.Νικόλαος
Τζάκια - Ενεργειακά τζάκια -Μαντεμένια Τζάκια - Ψησταριές - Φούρνοι - Πυρόχωμα - Πυρότουβλα - Σαμότ - κεραμίδια
Last edit: by admin.

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.234 δευτερόλεπτα