Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για τη μέτρηση της επισκεψιμότητάς της και τη βελτίωση της περιήγησής σας. Πατώντας «OK» αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies κατά την περιήγησή σας στην ιστοσελίδα μας.

Topic-icon ΤΖΆΚΙ ΚΑΙ ΠΡΌΒΛΗΜΑ;

Περισσότερα
- #981 από Akis
ΤΖΆΚΙ ΚΑΙ ΠΡΌΒΛΗΜΑ; δημιουργήθηκε από Akis
ΤΖΆΚΙ ΚΑΙ ΠΡΌΒΛΗΜΑ;


Το πώς ακριβώς λειτουργεί ένα τζάκι και το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να το κατασκευάσεις ήταν ανέκαθεν ένα σοβαρό ερώτημα. Από τις πρώιμες εποχές που οι άνθρωποι ζεσταινόντουσαν πλάι σε μια φωτιά στην ύπαιθρο μέχρι τα σύγχρονα εργοστάσια κατασκευής ενεργειακών τζακιών η γνώση μας μεγαλώνει και εξελίσσεται.
Με απλά λόγια, τα τζάκια ζεσταίνουν τον αέρα μειώνοντας την πίεση του και ωθώντας τον προς τα πάνω. Ταυτόχρονα τραβάνε τον κρύο αέρα δημιουργώντας έτσι έναν κύκλο μέσα στον χώρο.
Πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον εκατό λόγοι που ένα τζάκι δεν αποδίδει όσο θα έπρεπε. Εμείς θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε κάποια πολύ βασικά πράγματα αλλά εκτενής κατανόηση απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις σχετικά με την κίνηση των αερίων, την διαφορική πίεση και τις τεχνικές σχεδιασμού. Αν οι πληροφορίες δεν σας ικανοποιήσουν θα πρέπει να ζητήσετε την συνδρομή κάποιου ειδικού στο θέμα.

1) είναι το ντάμπερ ανοιχτό; Πολύ συχνά ξεχνάμε να το ανοίξουμε και επίσης είναι πολύ συχνό το ενδεχόμενο να μην ανοίγει αρκετά λόγω ζημιάς από υγρασία ή μεγάλης συσσώρευσης υπολειμμάτων καύσης ή βρωμιάς. Ένας καλός καθαρισμός συχνά λύνει το πρόβλημα.

2) Είναι τα ξύλα πράσινα ή βρεγμένα; Αν το ξύλο δεν είναι εντελώς στεγνό παράγει περισσότερο καπνό από ότι θερμότητα με αποτέλεσμα η καμινάδα να μην δουλεύει καλά.

3) Είναι η καμινάδα καθαρή; Η σταδιακή συσσώρευση υπολειμμάτων στα τοιχώματα της καμινάδας μειώνει την ενεργή διατομή της. Σκεφτείτε ότι μια εναπόθεση πάχους ενός εκατοστού αρκεί για μείωση ελκυσμού της τάξης του 20% για ένα σύνηθες τζάκι. Η πιθανότητα μιας φωλιάς επίσης είναι εξαιρετικά μεγάλη καθότι τα πουλάκια εξαπατώνται από το σχήμα της καμινάδας και το περνάνε για κουφάλα δέντρου.

4) είναι η καμινάδα αρκετά ψηλή; Για να λειτουργήσει καλά μια καμινάδα πρέπει να έχει ενεργό ύψος τουλάχιστον τρία με τέσσερα μέτρα και τουλάχιστον ένα μέτρο πάνω από την οροφή. Επίσης πρέπει να βρίσκεται τουλάχιστον τρία μέτρα μακριά από κάθε εμπόδιο όπως άλλο κτίριο ή δέντρο. Αν αυτά δεν τηρούνται τότε το τζάκι θα καπνίζει ιδιαίτερα όταν έχει άνεμο.

5) είναι ο αγωγός αρκετά μεγάλος; Είναι πολλά αυτά που παίζουν ρόλο στο μέγεθος του αγωγού της καμινάδας αλλά σε γενικές γραμμές ο χώρος καύσης δεν πρέπει να υπερβαίνει σε μέγεθος το δεκαπλάσιο της διατομής του αγωγού. Αν αυτό δεν ισχύει τότε η καμινάδα δεν θα είναι σε θέση να τραβήξει τον καπνό της καύσης και θα πρέπει να μειώσετε τον χώρο καύσης.
6) Έχετε εξωτερική καμινάδα; Μην ξεχνάτε ότι η πίεση του ζεστού αέρα είναι αυτή που ευθύνεται για την ανοδική του κίνηση. Αν η καμινάδα σας ή κάποιο τμήμα της βρίσκεται στο εξωτερικό του σπιτιού τότε δεν προστατεύεται επαρκώς από το κρύο του περιβάλλοντος και ψύχει τον αέρα στο εσωτερικό της. Όταν η καμινάδα είναι εξωτερική η θέρμανση της καμινάδας είναι πιο δύσκολη και αυτό δυσκολεύει την έναρξη της φωτιάς. Καλό είναι να κρατάτε έστω και μια μικρή εστία διαρκώς αναμμένη για να διατηρείται η θερμοκρασία της καμινάδας.

7) Μήπως το σπίτι σας είναι περισσότερο στεγανό από όσο πρέπει; Τα τζάκια τραβάνε μεγάλες ποσότητες αέρα μέσα από τον χώρο και τις στέλνουν μέσω της καμινάδας έξω από αυτόν. Ο αέρας στο εσωτερικό του σπιτιού πρέπει να έχει τρόπο να αναπληρώνεται. Το «κακό» στα επαρκώς μονωμένα σπίτια είναι ότι δεν υπάρχει δίοδος στον εξωτερικό αέρα με αποτέλεσμα η φωτιά στο τζάκι να πνίγεται. Μια πρόσκαιρη λύση είναι να ανοίγετε το παράθυρο ώστε να αναζωογονείται το σπίτι, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με κάποια μόνιμη λύση καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος διαρροής μονοξειδίου του άνθρακα μέσα στο σπίτι.

8 ) Μήπως το σπίτι είναι εντελώς αμόνωτο; Ειδικά αν το σπίτι έχει πατάρι υπάρχει πιθανότητα το τζάκι να τροφοδοτείται με πολύ περισσότερο αέρα από όσο χρειάζεται με αποτέλεσμα να φουντώνει η φωτιά και όχι μόνο να μην ζεσταίνεται ο χώρος αλλά να υπάρχει και αυξημένος κίνδυνος ανάφλεξης της καμινάδας. Φροντίστε να έχετε κλειστές τις πόρτες όλων των χώρων ώστε να μειώνεται η πρόσβαση του αέρα στο χώρο που είναι το τζάκι.

9) Έχετε απορροφητήρα στον χώρο που έχετε και το τζάκι; Και τα δύο τραβάνε αέρα μέσα από τον χώρο οπότε ανταγωνίζονται μειώνοντας έτσι την απόδοση του τζακιού

10) Οι υπόλοιποι 91 λόγοι είναι πιθανόν κατασκευαστικοί. Η καμινάδα μπορεί να είναι πολύ μικρή, πολύ μεγάλη, πολύ κοντή ή πολύ ψηλή και χίλια δυο πράγματα. Τα περισσότερα από αυτά τα στοιχεία είναι τεχνικής φύσεως αλλά και πάλι ένας καθαρισμός μπορεί να είναι η καλύτερη λύση

www.tzakiamantas.gr

Τζάκια - Ψησταριές Μαντάς Ι.Νικόλαος
Τζάκια - Ενεργειακά τζάκια -Μαντεμένια Τζάκια - Ψησταριές - Φούρνοι - Πυρόχωμα - Πυρότουβλα - Σαμότ - κεραμίδια
Last edit: by Akis.

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.089 δευτερόλεπτα