Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για τη μέτρηση της επισκεψιμότητάς της και τη βελτίωση της περιήγησής σας. Πατώντας «OK» αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies κατά την περιήγησή σας στην ιστοσελίδα μας.

Topic-icon Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΤΖΑΚΙΟΥ - ΑΝΟΙΚΤΟ Ή ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ;

Περισσότερα
- #976 από Akis
Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΤΖΑΚΙΟΥ - ΑΝΟΙΚΤΟ Ή ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ;
Ενεργειακά Τζάκια: Μαθαίνω τα μυστικά, διαλέγω σωστά!
Τα τζάκια σήμερα προσφέρονται ακόμα και για κεντρική θέρμανση. Μάθετε τα πλεονεκτήματα των τζακιών κλειστής εστίας πριν αποφασίσετε το είδος που θα τοποθετήσετε στο σπίτι σας.

Τζάκι, με το άναμμα του ζωντανεύει ξαφνικά και μαζεύει γύρω του όλη την οικογένεια και την παρέα, χαρίζοντας μια γλυκιά θαλπωρή και τη μαγεία της ζωντανής φλόγας, προκαλώντας έντονα συναισθήματα θαυμασμού και δέους. Με τα παιχνιδιάρικα χρώματα και σχήματα της φλόγας που αλλάζουν συνεχώς σ' ένα τρελό χορό, μαγνητίζει το βλέμμα, κατατρώγοντας σιγά-σιγά το ξύλο και τις σκοτούρες. Τι γίνεται όμως όταν όλα τα παραπάνω αμαυρώνονται από προβλήματα όπως ο καπνός, η μυρωδιά, ή και την σπίθα με κίνδυνο φωτιάς στο χαλί και στη συνέχεια σε ολόκληρο το σπίτι.
Ένα τζάκι που στην εμφάνιση του είναι απλό και επιβλητικό, είναι στην πραγματικότητα μία σύνθετη κατασκευή που απαιτεί ειδικές γνώσεις ώστε να θερμαίνει, να μην "καπνίζει" αλλά ακόμα περισσότερο να μην είναι επικίνδυνο για τον χώρο στον οποίο υπάρχει και γι’ αυτούς που το απολαμβάνουν.
Οι γνώσεις αυτές σήμερα έχουν συστηματοποιηθεί από εταιρείες που κατασκευάζουν και τοποθετούν τζάκια εφαρμόζοντας επιστημονικές μεθόδους και βιομηχανική παραγωγή.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ – ΚΑΥΣΗ
Η καύση του ξύλου στην πράξη είναι η χημική αντίδραση κατά την οποία ο άνθρακας που περιέχει το ξύλο ενώνεται με το οξυγόνο, ελευθερώνοντας ενέργεια καθώς και μονοξείδιο και διοξείδιο του άνθρακα. Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει αυτή η αντίδραση είναι να υπάρχει θερμοκρασία. Γι 'αυτό και σε όσο υψηλότερη θερμοκρασία γίνεται η καύση, τόσο πιό πολλές ποσότητες αερίων και μονοξειδίου αναφλέγονται, με αποτέλεσμα υψηλότερες αποδόσεις, δηλαδή γίνεται πιο τέλεια η καύση και μεγαλύτερη ποσότητα ενέργειας ανακτάται στο χώρο.
Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που οι κλειστές εστίες έχουν πολύ υψηλή απόδοση σε σχέση με τα ανοικτού τύπου τζάκια, γιατί η καύση γίνεται σε υψηλότερες θερμοκρασίες.
Από την εκλυόμενη ενέργεια ένα μέρος αποδίδεται με ακτινοβολία στον περιβάλλοντα χώρο, ένα άλλο μέρος θερμαίνει τα τοιχώματα της εστίας και ένα άλλο μέρος διαφεύγει μαζί με τα καυσαέρια μέσα από τον καπναγωγό. Στις μαντεμένιες εστίες η ενέργεια που θερμαίνει τα τοιχώματα αξιοποιείται θερμαίνοντας αέρα, ο οποίος κυκλοφορεί γύρω απ' αυτά τα τοιχώματα και από εκεί στο χώρο, δηλ. τα τοιχώματα της εστίας παίζουν το ρόλο του εναλλάκτη θερμότητας. Είναι ευνόητο ότι για να υπάρξει και να συνεχίσει η καύση χρειάζεται αέρα, τον οποίο το τζάκι έλκει μέσα από το σπίτι προς την εστία και ο οποίος αέρας αναπληρώνεται με ίση ποσότητα κρύου που μπαίνει από τις χαραμάδες. Γι' αυτό και τα τζάκια ακτινοβολίας κρυώνουν το σπίτι αντί να το ζεσταίνουν.
Στην συνέχεια θα δούμε πώς αυτά τα στοιχεία της καύσης, τα οποία είναι μεταβλητά, όπως η ποσότητα αέρα, η θερμοκρασία καύσης και το ξύλο, αλλάζουν τα αποτελέσματα και συνεπώς την λειτουργία και απόδοση.
Το τζάκι στην πραγματικότητα αποτελείται από 3 στοιχεία τα οποία θα αναλύσουμε πολύ σύντομα για να σας δώσουμε την λειτουργική πλευρά, πέρα από την αισθητική.

1. ΚΑΠΝΑΓΩΓΟΣ – ΚΑΜΙΝΑΔΑ
Ο καπναγωγός είναι το σύστημα απαγωγής των καυσαερίων από το θάλαμο καύσης, την εστία. Αποτελεί ένα πολύ σημαντικό στοιχείο του τζακιού, στην ουσία είναι ο αφανής ήρωας, από αυτόν ξεκινούν και τελειώνουν πολλά προβλήματα λειτουργίας αλλά και απόδοσης. Η διατομή, η κατασκευή του καπναγωγού, όσο και τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή του, πρέπει να είναι σύμφωνα με αυστηρές προδιαγραφές και κανονισμούς λειτουργίας και ασφάλειας. Τα θερμά καυσαέρια που γίνονται ελαφρύτερα ανεβαίνουν προς τα επάνω ενώ ταυτόχρονα έλκεται ψυχρός αέρας στην εστία.
Ο καπναγωγός όταν κατασκευάζεται σε εξωτερικό τοίχο πρέπει να είναι μονωμένος για να αποφεύγεται η ψύξη των καυσαερίων που προκαλεί μείωση του ελκυσμού και επικαθήσεις στα τοιχώματα του καπναγωγού. Σημαντικό στοιχείο επίσης, είναι το ύψος της καμινάδας στην στέγη, ώστε να αποφεύγονται οι στροβιλισμοί από πνέοντες ανέμους, καθώς και το καπέλο.
Επειδή η κίνηση του καπνού μέσα στον καπναγωγό είναι ελικοειδής, ο ιδανικός καπναγωγός είναι κυκλικός και με λεία τοιχώματα για να αποφεύγονται οι τριβές.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στην συντληρηση και καθαρισμό του καπναγωγού. Πρέπει να καθαρίζεται 2 φορές τον χρόνο, για να αποφεύγεται η ανάφλεξη των επικαθήσεων, (καπνιάς). Ο καθαρισμός πρέπει να είναι μηχανικός, δηλ, με βούρτσα ή ειδικά εργαλεία.
Προσοχή! Ο χημικός καθαρισμός δεν είναι αρκετός!

2. ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ – ΕΠΕΝΔΥΣΗ
Η εξωτερική διακόσμηση του τζακιού είναι θέμα προσωπικού γούστου. Είναι το εξωτερικό περίβλημα της εστίας, το οποίο μπορεί να κατασκευασθεί από οποιοδήποτε υλικό και σε οποιοδήποτε σχέδιο και τεχνοτροπία, (κλασσικό, μοντέρνο, ρουστίκ κ.α.), ανεξάρτητα από το είδος της εστίας. Συνδυάζεται με το γενικό στυλ του σπιτιού και επηρεάζει καθοριστικά, λόγω της επιβλητικότητας του, το χαρακτήρα του σπιτιού. Το σημείο στο οποίο θα τοποθετηθεί το τζάκι θα πρέπει να προβλέπεται από το στάδιο της αρχιτεκτονικής μελέτης για να αποφευχθούν προβλήματα λειτουργικότητας και τοποθέτησης καμινάδας.
Το τζάκι ανάλογα με την αρχιτεκτονική του χώρου, μπορεί να είναι μίας, δύο, τριών όψεων ή ακόμα και ελεύθερο στη μέση του χώρου. Κατά κανόνα η εξωτερική εμφάνιση του τζακιού, που καθορίζεται από το σχέδιο επένδυσης και τα υλικά (γρανίτης, μάρμαρο, ξύλο, σοβάς, πυρότουβλο κλπ.), δεν έχει κανένα περιορισμό και παραμένει θέμα προσωπικού γούστου. Μπορεί σήμερα να διαλέξετε ανάμεσα σε προκατασκευασμέ¬νες επενδύσεις ή κατασκευές επί μέτρω για πιο προσωπικό στυλ. Η επιστημονική γνώμη κάποιου ειδικού διακοσμητή – αρχιτέκτονα εσωτερικών χώρων δεν μπορεί παρά να σας βοηθήσει αλλά και να σας προφυλάξει από παγίδες όπως η λανθασμένη επιλογή τύπου και σχεδίου διακόσμησης καθώς επίσης και τον λανθασμένο συνδυασμό υλικών.

3. ΕΣΤΙΑ
Είναι ο χώρος μέσα στον οποίο γίνεται η χημική αντίδραση που λέγεται καύση του ξύλου. Στον "θάλαμο καύσης" γίνεται η ανάφλεξη των αερίων και η καύση του άνθρακα που περιέχει το ξύλο.
Η απόδοση της εστίας εξαρτάται από το ποσοστό των αερίων και άνθρακα που καίγονται. Πιο κάτω σας δίνουμε την ποσοστιαία απόδοση κάθε τύπου εστίας. Η κατασκευή της εστίας πρέπει να γίνεται με ειδικά υλικά και τεχνική, με αυστηρές προδιαγραφές, για να αποδίδει και να μην καπνίζει. Επίσης μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνεται και στην μόνωση, τόσο των τοίχων και πατωμάτων, όσο και κατασκευής της διακόσμησης για να αποφεύγονται οι καταπονήσεις φερόντων στοιχείων (κολόνες, δοκάρια, τοίχοι με μόνωση) και να είναι απολύτως ασφαλής. Τα τζάκια με μεγάλο ελκυσμό δεν καπνίζουν, παρουσιάζουν όμως μειωμένη απόδοση. Αυτό συμβαίνει διότι ο μεγάλος ελκυσμός αυξάνει την ταχύτητα των καυσαερίων μέσα στον καπναγωγό και ως εκ τούτου, μεγαλύτερη ποσότητα ζεστού αέρα από το σπίτι διαφεύγει στην καμινάδα, ενώ ταυτόχρονα ίση ποσότητα ψυχρού αέρα μπαίνει απ' έξω, από τις χαραμάδες, λόγω της υποπίεσης που δημιουργείται μέσα στο σπίτι.

Εστία με πυρότουβλα (Κτιστό Τζάκι)
Απόδοση: 10-15%
Προκατασκευασμένη εστία
με θωράκιση μαντεμιού
Απόδοση: 15-25%
Στην αγορά υπάρχουν σήμερα 3 είδη εστιών:
• κτιστή με πυρότουβλα
• προ - κατασκευασμένη με θωράκιση μαντεμιού
• μαντεμένια ή ατσάλινη ενεργειακή
α) ΕΣΤΙΑ ΜΕ ΠΥΡΟΤΟΥΒΛΑ (ΚΤΙΣΤΟ ΤΖΑΚΙ) ΑΠΟΔΟΣΗ: 10-15% Εστία που κτίζεται επί τόπου τούβλο-τούβλο από κάποιο μάστορα ή προκατασκευάζεται σε στοιχεία και μεταφέρεται για τοποθέτηση στο σπίτι. Πρόκειται για τζάκι με μικρή απόδοση, ίση περίπου με το 10-15% της θερμικής ενέργειας που παράγει το καιόμενο ξύλο. Θερμαίνει αποκλειστικά και μόνο με ακτινοβολία, δηλαδή τον χώρο μπροστά στο τζάκι και προτείνεται καθαρά και μόνο για διακόσμηση. Η λαϊκή ρήση "μπροστά πύρα και πίσω κλαδευτήρα" αποδίδει απόλυτα τον χαρακτήρα αυτού του τζακιού, το οποίο αφαιρεί τεράστιες ποσότητες ζεστού αέρα από το σπίτι, οι οποίες αναπληρώνονται με κρύο απ' έξω.
β) ΠΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΗ ΕΣΤΙΑ ΑΠΟ ΠΥΡΙΜΑΧΟ ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΜΑΝΤΕΜΙΟΥ ΑΠΟΔΟΣΗ: 15-25%
Είναι μία εστία κατά κανόνα προκατασκευασμένη σε στοιχεία και τυποποιημένες δια¬στάσεις και μορφές. Ορισμένες απ' αυτές έχουν διπλή πλάτη για κυκλοφορία αέρα, πράγμα που βελτιώνει την απόδοση τους. Οι εστίες αυτής της κατηγορίας έχουν απόδοση γύρω στο 15-25% της θερμικής ενέργειας που παράγει το καιόμενο ξύλο και κατά κανένα τρόπο δεν μπορούν να χαρακτηριστούν σαν εστίες για θέρμανση παρά σαν εστίες για θέρμανση τοπικής εμβέλειας και διακόσμησης.

Ανοικτού Τύπου
Απόδοση: 30-35%
Κλειτού Τύπου (Ενεργειακές)
Απόδοση: 65-80%


Σήμανση Συμμόρφωσης CE.
γ) ΜΑΝΤΕΜΕΝΙΕΣ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ή ΑΤΣΑΛΙΝΕΣ ΑΕΡΟΘΕΡΜΕΣ ΕΣΤΙΕΣ
Είναι εστίες κατασκευασμένες εξ' ολοκλήρου από μαντέμι (χυτοσίδηρο) και χαρακτηρίζονται από υψηλό ποσοστό απόδοσης και υψηλή τεχνολογία. Οι μαντεμένιες εστίες, διαφέρουν από τους δύο προηγούμενους τύπους, γιατί όλες ανεξαιρέτως είναι θερμοδυναμικές ή αερόθερμες και ζεσταίνουν όχι μόνο τοπικά αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για θέρμανση ολόκληρου του σπιτιού γιατί, εκτός της ακτινοβολίας, κυκλοφορούν υποχρεωτικά ζεστό αέρα ο οποίος εξέρχεται είτε με φυσική ή με βεβιασμένη κυκλοφορία. Επίσης είναι δυνατή η διανομή του ζεστού αέρα σε κάθε δωμάτιο με σύστημα αεραγωγών (δηλαδή κεντρική θέρμανση με ζεστό αέρα). Οι μαντεμένιες εστίες διακρίνονται σε:
i) Ανοικτές εστίες 30-35%: Η αυξημένη έναντι των 2 προηγούμενων τύπων, απόδοση τους, οφείλεται στον ζεστό αέρα που παράγουν. Αφαιρούν όμως και αυτές κατά την λειτουργία τους μεγάλες ποσότητες αέρα όπως και οι άλλες ανοικτές εστίες και χρησιμοποιούνται για τοπική θέρμανση ή συμπληρωματική θέρμανση.
ii) Κλειστές εστίες (Ενεργειακές) 65-80%: Εστίες που διαθέτουν πόρτα από υαλοκεραμικό κρύσταλλο οι οποίες, όπως είναι ευνόητο, λειτουργούν με κλειστή αλλά και με ανοικτή πόρτα, για αυτό πολλά μοντέλα έχουν πόρτα εξαφανιζόμενη που σηκώνεται και χάνεται μέσα στην φούσκα του τζακιού. Οι ενεργειακές εστίες χαρακτηρίζονται για την μεγάλη στεγανότητα τους και την ελεγχόμενη καύση.
"ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Κυκλοφορούν στην αγορά εστίες κλειστού τύπου οι οποίες δεν έχουν καμία πιστοποίηση και δεν είναι ενεργειακές. Έχουν πολύ χαμηλή στεγανότητα, δεν έχουν ελεγχόμενη καύση, με αποτέλεσμα να έχουν πάρα πολύ χαμηλή απόδοση και υψηλή κατανάλωση.
Γι' αυτό πρέπει να δείξετε πολύ μεγάλη προσοχή από πού και ποιά "ενεργειακή" εστία θα διαλέξετε".
"ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Η ενεργειακή εστία που θα αγοράσετε ζητήστε να έχει Σήμανση Σημμόρφωσης με κοινοτικές απαιτήσεις CE".
"ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Η ενεργειακή εστία θέλει και σωστή εγκατάσταση. Η λάθος εγκατάσταση μπορεί, εκτός από το να μην σας δώσει την ενέργεια-θέρμανση που θα παραχθεί από την ενεργειακή εστία, να αποβεί μοιραία και να καταστρέψει την εστία ή και την επένδυση".
Γι' αυτό πρέπει να δείξετε πολύ μεγάλη προσοχή στο ποιός και με ποιά υλικά θα εγκαταστήσει την ενεργειακή εστία".
Το ποσοστό απόδοσης κατά την λειτουργία τους με την πόρτα ανοικτή είναι 30-35% όπως της ανοικτής μαντεμένιας εστίας. Όταν λειτουργούν με πόρτα κλειστή το ποσοστό απόδοσης φτάνει τα 65-80% γι' αυτό και οι εστίες της κατηγορίας αυτής μπορούν να χρησιμοποιηθούν για θέρμανση ολόκληρου του σπιτιού με αφάνταστη οικονομία στα ξύλα (3-4 φορές λιγότερα ξύλα). Το μυστικό της απίστευτης αυτής υψηλής απόδοσης και οικονομίας βρίσκεται στην πόρτα γι' αυτό σήμερα οι καταναλωτές στρέφονται σ' αυτή την κατηγορία.
Τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της πόρτας μπορούν να αναλυθούν σύντομα ως εξής:
Α) ΑΠΟΔΟΣΗ:
H ποσοστιαία απόδοση στην κλειστή εστία φτάνει το 65-80%. Aυτό οφείλεται στο ότι στην κλειστή εστία, ο αέρας που καταναλίσκει το τζάκι για την καύση, είναι πολύ λίγος, 6-8 μ3 ανά ώρα κατά κιλό ξύλου, ενώ στην ανοικτή εστία λόγω του ελκυσμού, τεράστιες ποσότητες ζεστού αέρα αφαιρούνται από το σπίτι με την ροή στην καμινάδα, με αποτέλεσμα αυτή η ποσότητα να ανέρχεται στα 60 - 100μ3 ανά ώρα κατά κιλό ξύλου. Eίναι ευνόητο ότι αυτός ο αέρας που αφαιρείται από την καμινάδα για τις ανάγκες της καύσης και του ελκυσμού, αναπληρώνεται με κρύο, δια μέσου των χαραμάδων του σπιτιού.Έτσι οι μαντεμένιες κλειστές εστίες όχι μόνο δεν αφαιρούν θέρμανση από το σπίτι, αλλά αντίθετα με το σύστημα παραγωγής ζεστού αέρα θερμαίνουν όλο το σπίτι.
H επιστημονική όμως εξήγηση της υψηλής απόδοσης, βρίσκεται στις υψηλές θερμοκρασίες καύσης που αναπτύσονται μέσα στην εστία και οι οποίες αναφλέγουν μεγαλύτερο ποσοστό αερίων (μονοξείδιο) που αλλιώς θα έφευγε άκαυτο μέσα στην καμινάδα. Tα αέρια αυτά είναι ενέργεια που εκμεταλεύεται μόνο η κλειστή εστία.
Β) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ:
Η καύση στην κλειστή εστία είναι ελεγχόμενη, δηλαδή το ξύλο καίγεται με λιγότερο αέρα, όσο χρειάζεται για να γίνει η καύση και έτσι έχουμε μια οικονομία στην κατανάλωση του ξύλου (3-4 φορές λιγότερα ξύλα), που σημαίνει λιγότερα χρήματα, λιγότερο κόπο και ακόμα εξοικονόμηση κατανάλωσης πετρελαίου κεντρικής θέρμανσης όπου υπάρχει καλοριφέρ, γιατί ανάλογα με το μοντέλο που θα επιλέξετε μπορεί να σας δώσει μέσα στο χώρο σας, από 8.000 -30.000 kcal ανά ώρα.
Γ) ΡΥΘΜΙΖΟΜΕΝΗ ΚΑΥΣΗ
Όλες οι κλειστές εστίες έχουν σύστημα ρύθμισης του αέρα καύσης και έτσι είναι δυνατή η ρύθμιση της έντασης της φωτιάς κατά βούληση, δηλαδή σιγανή ή δυνατή φωτιά, πράγμα αδιανόητο σ' οποιαδήποτε ανοικτή εστία.
Δ) ΑΣΦΑΛΕΙΑ 100%
Ακόμα και αν χρειαστεί να φύγετε ή να λείψετε από το σπίτι, το τζάκι συνεχίζει να λειτουργεί χωρίς κανένα απολύτως κίνδυνο. Το βράδυ πριν πάτε για ύπνο μπορείτε να βάλετε ξύλα που θα σας θερμαίνουν μέχρι το πρωί, ενώ σε μια ανοικτή εστία, κάποια στιγμή τα ξύλα θα καούν και η ζέστη του σπιτιού θα φύγει μέσα από την καμινάδα, κρυώνοντας το σπίτι, γιατί κανένας δεν θα σηκωθεί να κλείσει το κλαπέτο του τζακιού τα χαράματα που θα σβήσουν τα ξύλα. Στην κλειστή εστία, η πόρτα κρατά την θερμοκρασία μέσα στο σπίτι και δεν επιτρέπει την διαφυγή της μέσα από την καμινάδα.
Ε) ΘΕΑ:
Μια κλειστή εστία έχει μόνιμα την εστία γεμάτη φλόγα προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα, αντίθετα από τις ανοικτές εστίες στις οποίες για να δείτε φωτιά σκαλίζετε συνέχεια τα ξύλα, Αυτό το "παράδοξο" φαινόμενο οφείλεται καθαρά και μόνο στις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στην κλειστή εστία, οι οποίες όπως αναφέραμε αναγκάζουν τα αέρια να αναφλέγονται σε μεγαλύτερο ποσοστό αντί να διαφεύγουν έξω σαν καπνός, πράγμα που σημαίνει μια εστία γεμάτη ζωντανή φλόγα με χρυσίζουσα θράκα και ελάχιστη στάχτη.
Το φαινόμενο αυτό είναι ακόμα πιο κατανοητό στις λεγόμενες καταλυτικές εστίες, οι οποίες λειτουργούν σε ακόμα πιο υψηλές θερμοκρασίες καύσης του ξύλου, κάνουν μετάκαυση των καυσαερίων με ακόμη πιο πρακτικά αποτελέσματα το αυτοκαθαριζόμενο κρύσταλλο, λόγω πυρόλυσης, μία τροφοδοσία με ξύλα να διαρκεί μέχρι και 10 ώρες και το άδειασμα της στάχτης κάθε 7-10 μέρες.

Στην αγορά επίσης κυκλοφορούν ακόμα δύο ειδική τύποι μαντεμένιων εστιών κλειστού τύπου:
ΕΝΘΕΤΕΣ ΕΣΤΙΕΣ
Είναι ειδικά κατασκευασμένες εστίες που προορισμό έχουν την τοποθέτηση τους σε υπάρχοντα ανοιχτά ή κτιστά τζάκια και που έχουν ενσωματωμένα όλα τα ανωτέρω πλεονεκτήματα των ενεργειακών κλειστών εστιών. Μάλιστα τα περισσότερα μοντέλα αυτών των εστιών, έχουν και ενσωματωμένα βεντιλατέρ για πιο άνετη λειτουργία αλλά και γρηγορότερη απόδοση της θέρμανσης στο χώρο. Πολλά μοντέλα αυτών των ένθετων ενεργειακών εστιών έχουν επίσης εξόδους για την μεταφορά της θέρμανσης με αεραγωγούς σε κάποιο διπλανό δωμάτιο.


Τυπικό διάγραμμα σύνδεσης Ενεργειακής Εστίας Καλοριφέρ.
Κάντε Click για Μεγένθυση.
ΕΣΤΙΑ ΚΑΛΟΡΙΦΕΡ
Είναι ειδική εστία με χιτώνια στα οποία κυκλοφορεί νερό, για εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης με σώματα καλοριφέρ. Οι εστίες αυτές θέλουν πολλή προσοχή στην εγκατάσταση τους, γιατί μια διακοπή ρεύματος ή μια βλάβη στον κυκλοφορητή μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα.
Εγκαθίστανται πάντοτε με ανοικτό δοχείο διαστολής και UPS στην τροφοδοσία του κυκλοφορητή.
Σήμερα υπάρχουν εστίες αυτής της κατηγορίας με ηλεκτρονικό πίνακα οργάνων, όπως οι λέβητες πετρελαίου για 100% ασφάλεια και πλήρη έλεγχο, γι' αυτό να είστε πολύ προσεκτικοί στην επιλογή σας. Επειδή η εστία αυτή είναι αποκλειστικά για θέρμανση πρέπει οπωσδήποτε να έχει πόρτα, και να είναι συνδεδεμένη με την κεντρική εγκατάσταση καλοριφέρ, σε πλήρη λειτουργία.

www.tzakiamantas.gr

Τζάκια - Ψησταριές Μαντάς Ι.Νικόλαος
Τζάκια - Ενεργειακά τζάκια -Μαντεμένια Τζάκια - Ψησταριές - Φούρνοι - Πυρόχωμα - Πυρότουβλα - Σαμότ - κεραμίδια
Last edit: by Akis.

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
#982 από Akis
Συχνές Ερωτήσεις

Ανοικτή ή κλειστή εστία;
H ποσοστιαία απόδοση σε μια ανοικτή εστία φτάνει το 15-20%,ενώ αντίστοιχα σε μια κλειστή το 75-80%. Αυτό οφείλεται στο ότι ο αέρας που καταναλίσκει η κλειστή εστία για την καύση, είναι πολύ λίγος, 6-8 μ3 ανά ώρα κατά κιλό ξύλου, ενώ στην ανοικτή εστία, λόγω του ανεξέλεγκτου ελκυσμού, τεράστιες ποσότητες ζεστού αέρα, (που έχει θερμανθεί από την κεντρική θέρμανση του σπιτιού), αφαιρούνται από το σπίτι διαμέσου της καμινάδας, ποσότητα που ανέρχεται στα 60 – 100 μ3 ανά ώρα, κατά κιλό ξύλου. Είναι ευνόητο ότι ο αέρας αυτός που αφαιρείται από την καμινάδα για τις ανάγκες της καύσης και του ελκυσμού, αναπληρώνεται με κρύο δια μέσου των χαραμάδων του σπιτιού.

Έτσι οι ενεργειακές κλειστές εστίες όχι μόνο δεν αφαιρούν την θέρμανση από το σπίτι, αλλά αντίθετα με το σύστημα παραγωγής ζεστού αέρα θερμαίνουν όλο το σπίτι. Η χρήση της πόρτας σε μία εστία έχει πολλά πλεονεκτήματα.
- Απόλυτη ασφάλεια κατά τη διάρκεια λειτουργίας του τζακιού, αφού δεν διατρέχουμε κίνδυνο να πεταχτεί καύτρα εκτός του τζακιού, γεγονός που μας επιτρέπει να αφήνουμε αναμμένο το τζάκι μας ακόμη και όταν λείπουμε από το σπίτι.
- Απόλυτο έλεγχο της καύσης καθώς εμείς καθορίζουμε με τον έλεγχο του οξυγόνου το επίπεδο της καύσης και μπορούμε να αυξομειώσουμε τη φωτιά όπως επιθυμούμε.
- Μεγαλύτερη οικονομία στα καύσιμα, αφού ελέγχοντας την καύση έχουμε τη δυνατότητα να αυξήσουμε σημαντικά τη διάρκεια καύσης του ξύλου, απολαμβάνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο αυτονομία που μπορεί να φτάσει έως και τις 10 ώρες.
- Μεγαλύτερη καθαριότητα γιατί με κλειστή την πόρτα της εστίας δεν υπάρχει περίπτωση να πεταχτούν στάχτες ή κάρβουνα.
- Μεγαλύτερη θερμιδική απόδοση, γιατί με κλειστή την πόρτα αυξάνεται η θερμοκρασία της εστίας και επομένως και η θερμιδική του απόδοση.

Παραδοσιακό ή ενεργειακό τζάκι;
Το παραδοσιακό τζάκι έχει το μεγάλο μειονέκτημα της μειωμένης θερμικής απόδοσης (περίπου 8%). Το υπόλοιπο 92% της θερμότητας που παράγεται καταλήγει στην καμινάδα. Επίσης, το παραδοσιακό τζάκι καίει πολλά ξύλα, διότι υπάρχει πλήρης απουσία ελέγχου της καύσης. Τέλος, με την τοποθέτηση διπλών τζαμιών στα σπίτια μας, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα καπνίσματος και υγιεινής. Στην καλύτερη περίπτωση που το τζάκι δεν καπνίζει, δεν παύει να αποτελεί μια φυσική ρουφήχτρα της ζέστης που παράγει το καλοριφέρ και που καταλήγει στην καμινάδα.
Επιλέγοντας όμως ενεργειακό τζάκι επιτυγχάνουμε αυξημένη απόδοση θερμότητας, οικολογική δευτερογενή καύση, οικονομία καυσίμου (ξύλων), δυνατότητα διανομής του θερμού αέρα μέσω των αεραγωγών και ασφάλεια. Ένας από τους κυριότερους λόγους για να επιλέξουμε το ενεργειακό τζάκι εξ αρχής ως βασική πηγή θέρμανσης στο σπίτι μας είναι ότι το πετρέλαιο βλάπτει το περιβάλλον και επιβαρύνει οικονομικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Tι είναι το ενεργειακό τζάκι;
Ένα ενεργειακό τζάκι χαρακτηρίζεται από εστία κλειστού τύπου με πυρίμαχο τζάμι. Η εστία του ενεργειακού τζακιού είναι κατασκευασμένη από μαντέμι ή κεραμικό υλικό{β, μεγάλης αντοχής στη φωτιά. Ο βαθμός απόδοσης των ενεργειακών τζακιών είναι εξαιρετικά υψηλός και κυμαίνεται μεταξύ 75-80%, χάρη στην ελεγχόμενη καύση αφού διαθέτει θυρίδα ρυθμιζόμενη για την εισαγωγή του αέρα. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε και ελέγχουμε την ένταση καύσης του τζακιού, να καίει όσο χρειαζόμαστε εμείς. Με το ενεργειακό τζάκι έχουμε τη δυνατότητα θέρμανσης πολλών τετραγωνικών μέτρων, χωρίς άλλου είδους θέρμανση. Κατά συνέπεια τα ενεργειακά τζάκια εξοικονομούν σημαντικά ποσά θερμικής ενέργειας , με μεγάλη οικονομία ξύλων βοηθούμενα από τον ανεμιστήρα (ventilater),που επιτρέπει τη διοχέτευση ζεστού αέρα, φτάνοντας σε έναν ή και περισσότερους χώρους, που θερμαίνονται ομοιόμορφα. Παράλληλα τα ενεργειακά τζάκια είναι φιλικά προς το περιβάλλον, δεν δεσμεύουν την υγρασία του χώρου με αποτέλεσμα να μην ξεραίνουν την ατμόσφαιρα του εσωτερικού χώρου.

Γιατί τα ενεργειακά τζάκια έχουν μικρότερη κατανάλωση ξύλου από τα συμβατικά τζάκια;
- Γιατί από τη μελέτη που γίνεται πριν την κατασκευή της ενεργειακής εστίας υπολογίζεται το ακριβές μέγεθος της σε συνάρτηση με τις καμινάδες που πρέπει να χρησιμοποιηθούν. Έτσι επιτυγχάνουμε το βέλτιστο τράβηγμα και ταυτόχρονα τη μικρότερη κατανάλωση καυσίμου.
- Γιατί διαθέτουν σύστημα ρύθμισης του οξυγόνου που παίρνει η καύση και μας δίνουν έτσι τη δυνατότητα να έχουμε τον πλήρη έλεγχο της καύσης και να αυξομειώνουμε κατά βούληση την κατανάλωση του ξύλου ανάλογα με τις ανάγκες θέρμανσης του χώρου μας.

Τι είναι το τζάκι βιοαιθανόλης;
Η βιοαιθανόλη τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται ευρέως σαν καύσιμη ύλη για τζάκια. Δεδομένου ότι η καύση της δεν έχει ρύπους ούτε καπνούς δεν απαιτείται καμινάδα και είναι εξαιρετικά χρήσιμη για την οικοδόμηση νέων κατοικιών και διαμερισμάτων χωρίς σωλήνα απαγωγής καυσαερίων. Η διαφορά σε αυτά τα τζάκια είναι ότι η παραγωγή θερμότητας είναι σαφώς μικρότερη από τα τζάκια που καίνε ξύλο ή αέριο. Ο χώρος που τοποθετούνται κατά την διάρκεια λειτουργίας τους θα πρέπει να είναι πολύ καλά αεριζόμενος. Επομένως σε ένα σπίτι που τοποθετείται μια τέτοια συσκευή όταν λειτουργεί θα πρέπει να έχουμε ανοιχτά παράθυρα εκτός αν διαθέτει σύστημα εξαερισμού.
Σε χώρους όπως καταστήματα που έχουν συστήματα εξαερισμού δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Τα τζάκια με βιοαιθανόλη δεν χρειάζονται σχεδόν καμία συντήρηση παρά μόνο έναν απλό καθαρισμό κάθε 50 ώρες λειτουργίας. Προσοχή, οι συσκευές που καίνε βιοαιθανόλη δεν ζεσταίνουν χώρους.

Τι είναι το τζάκι καλοριφέρ-νερού;
Τα ενεργειακά τζάκια καλοριφέρ έχουν ως βασική λειτουργία, τη διοχέτευση της ενέργειας που παράγεται από την καύση της καύσιμης ύλης, στο νερό. Το νερό μεταφέρεται με τη βοήθεια ενός κυκλοφορητή σε σώματα καλοριφέρ, παρέχοντας ταυτόχρονα ζεστό νερό χρήσης, εν συνεχεία αποστέλλεται με τη βοήθεια αντλιών στην εγκατάσταση θέρμανσης και προσφέρει ομοιόμορφη διανομή της θερμότητας σε διάφορους χώρους της κατοικίας. Τα τζάκια καλοριφέρ μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μοναδικές και αξιόπιστες πηγές θέρμανσης σε χώρους μεγαλύτερους και από 200μ2.
Έχουν άριστη θερμαντική απόδοση και είναι μελετημένα για την καύση του ξύλου με τρόπο οικολογικό και οικονομικό.
Η λειτουργία τους μπορεί να είναι είτε αυτόνομη είτε συμπληρωματική με κεντρική θέρμανση, σε συνδυασμό με λέβητα πετρελαίου. Οι εστίες αυτές θέλουν πολύ προσοχή στην εγκατάστασή τους, γιατί μια διακοπή ρεύματος ή μια βλάβη στον κυκλοφορητή ενδέχεται να προκαλέσει πρόβλημα. Εγκαθίστανται πάντοτε με ανοικτό δοχείο διαστολής.
Σήμερα υπάρχουν εστίες αυτής της κατηγορίας με πίνακα οργάνων, όπως οι λέβητες πετρελαίου για 100% ασφάλεια, γι' αυτό να είστε πολύ προσεκτικοί στην επιλογή σας.

Τι είναι το τζάκι αερίου;
Τα τζάκια αερίου καίνε προπάνιο (ή φυσικό αέριο) ένα απόλυτα οικολογικό καύσιμο χωρίς την εκπομπή στάχτης, στερεών σωματιδίων, μονοξειδίου του αζώτου και άλλων εξαιρετικά επικίνδυνων για τις αστικές περιοχές ρύπων. Διακρίνονται σε δύο γενικές κατηγορίες, τα κλειστού τύπου (με πυράντοχο τζάμι) και τα ανοικτού τύπου (χωρίς πυράντοχο τζάμι). Κάθε γενική κατηγορία διαθέτει πληθώρα μοντέλων με διαφορετικές διαστάσεις, επιλογές σε design, δυνατότητες τηλεχειρισμού και ξεχωριστές ιδιότητες, που συγκεντρωτικά, μπορούν εύκολα να ικανοποιήσουν κάθε γούστο, αλλά και κάθε λειτουργική απαίτηση.
Είναι προϊόν εξαιρετικά υψηλής αισθητικής, ασφάλειας, μοντέρνου σχεδιασμού, και προδιαγραφών (CE approved), έρχεται να λύσει προβλήματα κατοικιών που επιθυμούν την θαλπωρή ενός τζακιού με μία λύση οικονομική και εύκολη.
Η εγκατάσταση μπορεί να γίνει σε παραδοσιακό τζάκι με καμινάδα αλλά και στις παλαιότερες οικοδομές που δε διαθέτουν παραδοσιακό τζάκι να εγκατασταθεί σε χώρο που έχει πρόσβαση σε εξωτερικούς χώρους της οικοδομής. Σε ότι αφορά την λειτουργικότητά τους η απόδοση τους υπερβαίνει το70% (θερμαίνει χώρους από 60-80 Μ²)

Τι είναι το ηλεκτρικό τζάκι;
Τα ηλεκτρικά τζάκια, αποτελούν την τέλεια λύση για εσάς που θέλετε την ομορφιά και ζεστασιά του τζακιού αλλά δεν έχετε τον κατάλληλο χώρο για να τοποθετήσετε ένα παραδοσιακό. Τα τζάκια ηλεκτρικού ρεύματος λειτουργούν με ηλεκτρική αντίσταση και τοποθετούνται όπως και αυτά του αερίου σε οποιονδήποτε χώρο του σπιτιού (σαλόνι, κουζίνα αλλά και κρεβατοκάμαρα), αφού δεν απαιτείται καμινάδα. Μπορείτε να επιλέξετε επιδαπέδια ηλεκτρικά τζάκια ή επιτοίχια, ανάλογα με το γούστο σας. Η εγκατάστασή του είναι εξαιρετικά απλή και οικονομική ενώ το μόνο που απαιτεί η χρήση ενός ηλεκτρικού τζακιού είναι η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Οι θερμαντικές τους αποδόσεις είναι περιορισμένες, {20 με 40 Μ² ενιαίου χώρου}. Προσφέρουν αληθοφανή φλόγα στο πάτημα ενός κουμπιού με ένα τηλεχειριστήριο, ενώ παρέχουν απόλυτη ασφάλεια για εσάς αλλά και το περιβάλλον αφού δεν παράγουν μονοξείδιο του άνθρακα εφόσον δεν γίνεται καύση.

Το τζάκι κάνει για κεντρική θέρμανση;
Το τζάκι μπορεί να συμμετέχει συμπληρωματικά στην κεντρική θέρμανση του σπιτιού μας, ή ακόμα και να χρησιμοποιηθεί σαν αποκλειστική μορφή θέρμανσης (τζάκι καλοριφέρ).
Μόνο τα ενεργειακά τζάκια κάνουν για κεντρική θέρμανση, εφόσον διαθέτουν μεγάλες ψήκτρες περιμετρικά και είναι μαντεμένια τότε υπάρχει η σωστή βάση. Με την προσθήκη του κατάλληλου μοτέρ, αεραγωγών και σωστής μόνωσης επιτυγχάνουμε την μεταφορά του ζεστού αέρα και σε άλλους χώρους του σπιτιού δίνοντας την ίδια ροή και θερμοκρασία αέρα και στα υπόλοιπα δωμάτια.

Ποιά είναι η ιδανική απόσταση που μπορώ να μεταφέρω ζεστό αέρα μέσω αγωγού;
Δεν υπάρχει συγκεκριμένη απόσταση που μπορείτε να μεταφέρεται ζεστό αέρα, αλλά όσο μικρότερη διαδρομή κάνει ο αέρας στον αγωγό τόσο καλύτερη απόδοση θα έχετε. Η μέγιστη απόδοση επιτυγχάνεται όταν ο αγωγός βγάζει τον ζεστό αέρα από το πάνω μέρος της επένδυσης (γυψοσανίδα ή ytong) ή σε χώρο που βρίσκεται πίσω από τον τοίχο που στηρίζεται η εστία.

Πώς καθαρίζουμε το κρύσταλλο της εστίας όταν μαυρίζει;
Το κρύσταλλο της εστίας μπορεί να καθαριστεί με απλά καθαριστικά για τζάμια και χαρτί κουζίνας. Ιδιαίτερα αποτελεσματικός τρόπος καθαρισμού είναι επίσης ένα νωπό πανί βουτηγμένο στη στάχτη.

Πώς να καίτε "οικολογικά" το τζάκι σας?
Η υγρασία των ξύλων να μην ξεπερνά το 15%. Με αυτό τον τρόπο γίνεται καλύτερη καύση και η φωτιά κρατάει αρκετή ώρα.
Καλύτερα είδη καυσόξυλων για θερμαντική απόδοση και περιορισμό των εκπομπών θεωρούνται η ελιά και η δρύς.
Κάυση ειδικά επεξεργασμένων ξύλων που κυκλοφορούν στο εμπόριο - οι εκπομπές περιορίζονται σε 9,6 γραμμάρια μικροσωματιδίων ανά ώρα.
Καθαρισμός της καπνοδόχου ανά 2 χρόνια- ανάλογα με την χρήση - για καλύτερη κυκλοφορία του αέρα.
Καθαρισμός της καμινάδας στα τζάκια και πόσο συχνά;
O καθαρισμός της καπνοδόχου θα πρέπει να πραγματοποιείται για την αποδοτικότερη λειτουργία του συστήματος αλλά και για να μας προφυλάξει από μια δυσάρεστη ανάφλεξη των υπολειμμάτων της καύσης στο εσωτερικό της. Η συχνότητα του καθαρισμού εξαρτάται από τη χρήση του τζακιού. Συνήθως πρέπει να γίνεται κάθε ένα με δύο χρόνια, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να κλείσει από βρωμιές και να καπνίσει το τζάκι. Η καμινάδα σας πρέπει να καθαρίζεται υποχρεωτικά κάθε έξι περίπου τόνους ξύλου που καίτε εφ’ όσον το τζάκι λειτουργεί με κλειστή την πόρτα της εστίας. Αν το τζάκι μας λειτουργεί πολλές ώρες ανοικτό ή αν τα ξύλα που χρησιμοποιούνται είναι χλωρά, ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται πιο τακτικά (ανά 3-4 τόνους ξύλου). Διατηρώντας καθαρή την καμινάδα εξασφαλίζουμε τη σωστή και ασφαλή λειτουργία για το τζάκι μας.

Γιατί να χρησιμοποιήσουμε ventilater;
Η λειτουργία του ανεμιστήρα (ventilater) είναι να σπρώχνει τον ζεστό αέρα , για να πηγαίνει πιο γρήγορα αλλά και πιο μακριά. Κυρίως τον ανεμιστήρα τον χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να κάνουμε διανομή ζεστού αέρα και σε άλλα δωμάτια του σπιτιού με σωληνώσεις, πέρα από τον ενιαίο χώρο που βρίσκεται το τζάκι. Παρόλα αυτά όμως, μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε ακόμα και όταν το τζάκι ζεσταίνει μόνο τον ενιαίο χώρο, για να έχουμε πιο γρήγορη και πιο αποτελεσματική θέρμανση. Οι ανεμιστήρες συνοδεύονται από ηλεκτρονικούς πίνακες ελέγχου που επιτρέπουν αυτόματο ή χειροκίνητο έλεγχο της ταχύτητας.

Υπάρχει τρόπος αναβάθμισης του απλού-παραδοσιακού τζακιού σε ενεργειακό-κασέτα;
Η τοποθέτηση μιας κασέτας-εστίας στο τζάκι, δηλαδή μιας ειδικής εστίας κλειστού τύπου μετατρέπει το απλό τζάκι σε ενεργειακό παρέχοντας ασφάλεια, μεγάλη θερμαντική απόδοση και ελάχιστη κατανάλωση ξύλων. Η διαδικασία είναι σε γενικές γραμμές απλή, πολύ σύντομη και οικονομική ενώ μπορεί να πραγματοποιηθεί στα περισσότερα από τα συμβατικά τζάκια. Απαραίτητο είναι σε πρώτη φάση να γνωρίζουμε το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένη η ήδη υπάρχουσα εστία (μαντέμι ή πυρότουβλο) καθώς και τις εσωτερικές διαστάσεις της εστίας. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να επιλέξουμε την ενεργειακή εκείνη εστία (τύπου κασέτα) που ταιριάζει στην υπάρχουσα κατασκευή.
Η επέμβαση γίνεται συνήθως εσωτερικά της προεγκατεστημένης ανοιχτής εστίας ,στον καπνοθάλαμο και τη φούσκα. Πάντοτε γίνεται προσπάθεια να μην επέμβουμε καθόλου στη διακόσμηση του παλιού τζακιού προκειμένου να μην αυξηθεί το κόστος για τον ιδιοκτήτη. Ωστόσο, κάποιες φορές οι επεμβάσεις κρίνονται απαραίτητες και εξαρτώνται άμεσα από τον τρόπο με τον οποίο έχει τοποθετηθεί η διακόσμηση εξ αρχής. Το κόστος της μετατροπής αυτής είναι χαμηλό, τόσο εξαιτίας του χαμηλού κόστους αγοράς των ενεργειακών εστιών τύπου κασέτα, όσο και εξαιτίας της μικρής ποσότητας υλικών και εργασιών που χρειάζονται για μια αναβάθμιση. Σίγουρα, ωστόσο, τα οφέλη (οικονομικά και άλλα) από την αλλαγή αυτή θα ξεπεράσουν τις προσδοκίες σας και το κόστος σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Τι είναι τα "Pellets" και γιατί να τα επιλέξω;
Πρόκειται για ένα βιοκαύσιμο που απαντά στην ζήτηση για καθαρή και φθηνή ενέργεια. Παράγεται από κατάλοιπα ξύλου (πριονίδια) το οποίο συμπιέζεται και υφίσταται ειδική επεξεργασία αποξήρανσης, ώστε να αποβάλει πλήρως την υγρασία και παίρνει τη μορφή μικρών κυλίνδρων, χωρίς κανένα χημικό πρόσθετο. Ένα ελκυστικό και συνάμα πολλά υποσχόμενο για το μέλλον βιοκαύσιμο που δεν επιβαρύνει καθόλου το περιβάλλον. Η θερμιδική απόδοση των Pellets ανέρχεται στα 4500 kcal/kg. Σημαντικό πλεονέκτημα του Pellet είναι ότι επιτυγχάνει τέλεια καύση με ενεργειακή απόδοση πάνω από 80%, χωρίς σχεδόν καθόλου κατάλοιπα. Τα Pellets αναδεικνύονται σε καύσιμο του μέλλοντος λόγω της κρίσης ειδικά μετά την εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου (θέρμανσης-κίνησης) ενώ εκτός από τους καυστήρες θέρμανσης χρησιμοποιείται σε σόμπες αλλά και τζάκια.

Γιατί να χρησιμοποιήσω Pellet;
Είναι οικονομικότερο στην χρήση από το πετρέλαιο. Έχει σταθερή ποιότητα και υγρασία (8-10%).
Είναι καθαρό και εύκολο στην αποθήκευση καθώς συσκευάζεται σε τσουβαλάκια των 15 κιλών.
Οι σόμπες που λειτουργούν με Pellet είναι η ιδανικότερη λύση για διαμερίσματα και επαγγελματικούς χώρους που δεν έχουν δυνατότητα για εξαγωγή μικρής καμινάδας.
Η καύση που εμφανίζει είναι μεγαλύτερη του 93%.
Δεν απαιτείται συνεχής τροφοδότηση διότι έχουν δεξαμενή για την καύσιμη ύλη. Χρειάζεται γέμισμα μια με δυο φορές την εβδομάδα (αναλόγως την χρήση και την ένταση λειτουργίας).
Η θαλπωρή και η αίσθηση της φωτιάς είναι ίδια με αυτή του ξύλου.
Οι σόμπες Pellet διαθέτουν ωριαίο και εβδομαδιαίο προγραμματισμό. Περιλαμβάνουν ενσωματωμένο θερμοστάτη.
Προαιρετικά δέχονται ειδικό μόντεμ για τον έλεγχο της εκάστοτε μονάδας μέσω κινητού τηλεφώνου.
Μπορούν να καλύψουν οικολογικά και πλήρως τις ανάγκες σε θέρμανση ενός μέσου σπιτιού χωρίς την χρήση άλλης θερμαντικής πηγής.

www.tzakiamantas.gr

Τζάκια - Ψησταριές Μαντάς Ι.Νικόλαος
Τζάκια - Ενεργειακά τζάκια -Μαντεμένια Τζάκια - Ψησταριές - Φούρνοι - Πυρόχωμα - Πυρότουβλα - Σαμότ - κεραμίδια

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.133 δευτερόλεπτα