Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για τη μέτρηση της επισκεψιμότητάς της και τη βελτίωση της περιήγησής σας. Πατώντας «OK» αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies κατά την περιήγησή σας στην ιστοσελίδα μας.

Topic-icon Φροντίδα - Συντήρηση - Ενεργειακά τζάκια

Περισσότερα
#992 από Akis
Φροντίδα - Συντήρηση - Ενεργειακά τζάκια

Οδηγίες για τα πρώτα ανάματα

Η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνετε προτού χρησιμοποιείσετε για πρώτη φορά το νέο σας τζάκι,είναι να τραβήξετε προς τα έξω το κλαπέτο των καυσαερίων. Η πρώτη,δεύτερη και τρίτη χρήση του τζακιού πρέπει να γίνει με πάρα πολλή προσοχή, χρησιμοποιώντας πολύ μικρή ποσότητα ξύλων ( τα οποία θα λειτουργούν ως προσανάμματα), έτσι ώστε η θερμοκρασία στο εσωτερικό της εστίας να ανέβει σταδιακά,και η διαστολή των μετάλλων του τζακιού να γίνει με το σωστό τρόπο.Η θερμοκρασία θα πρέπει να ανεβαίνει με τέτοιο ρυθμό που να επιτρέπει στα μέταλλα της εστίας να διασταλλούν στο σύνολό τους. Αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει περίπου 45’ με 1 ώρα. Μετά την τρίτη χρήση, η ποσότητα των ξύλων που θα τροφοδοτείτε το τζάκι θα είναι ανάλογη προσθέτοντας σιγά σιγά ακόμη περισσότερα κούτσουρα(το τζάκι μετά τα 45’ με 1 ώρα δεν πρέπει να το σβήσετε, παρά να το αφήσετε να συνεχίσει την καύση του).
Τι δεν πρέπει να κάνετε!
Δεν πρέπει να ρίχνετε ποτέ νερό για να σβήσετε τη φωτιά στο εσωτερικό της εστίας.Κατά την διάρκεια της καύσης των ξύλων και ενώ η πόρτα παραμένει ανοιχτή το κλαπέτο είναι αναγκαίο να είναι τραβηγμένο προς τα έξω. Δεν ενδείκνυται να χρησιμοποιηθεί τίποτε άλλο ως καύσιμη ύλη εκτός από ξύλο!

Ξύλα

Η αγορά και η αποθήκευση των ξύλων για το τζάκι σας πρέπει να γίνεται μία περίοδο πιο πριν να τα χρειαστείτε ώστε να υπάρχει αποτέλεσμα και σωστή απόδοση κατά την χρήση της εστίας. Μία αρκετά καλή αναλογία είναι 650kg οξιά και 350kg δρυς. Η τροφοδότηση της εστίας δεν πρέπει να είναι τέτοια ώστε να προκληθεί ζημιά στο μέταλλο από το οποίο είναι φτιαγμένο το τζάκι(η υπερβολική τροφοδότηση ξύλων καταπονεί και προκαλεί προβλήματα στην εστία). Συνήθως, ενώ η πυρίμαχή μας εστία μπορεί να αποδώσει 9000kcal ,την πιέζουμε να λειτουργήσει πάνω από το μέγιστο όριο απόδοσης της ,που έχει ως αποτέλεσμα να καταναλώνουμε πολλά ξύλα χωρίς όμως να έχουμε αντίστοιχη απόδοση θερμότητας. Στο τζάκι δεν πρέπει να χρησιμοποιήται τίποτα άλλο ως καύσιμη ύλη εκτός από ξυλεία.

Περσίδες

Οι περσίδες που τοποθετούνται πάνω στη γυψοσανίδα που καλύπτει την εστία μας για να εκτονώνεται η θερμότητα, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να φράζονται,γιατί έτσι είναι πιθανό να δημιουργηθεί πολύ σοβαρό πρόβλημα στα υπόλοιπα υλικά κατασκευής του τζακιού. Ο ελάχιστος αριθμός περσίδων για κάθε εστία και η διάσταση αυτών, καθορίζεται από τον κατασκευαστή της εστίας. Η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απόσταση της μίας περσίδας από την άλλη ,είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να δημιουργείται η ανακύκλωση του αέρα από τον εξωτερικό, στον εσωτερικό χώρο του σπιτιού και παράλληλα προς την εστία. Σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει ο ιδιοκτήτης να παίρνει την πρωτοβουλία να κλείσει τις περσίδες χωρίς να συμβουλεύεται τον κατασκευαστή.

Καπέλο

Καπέλο τζακιού το οποίο ενδείκνυται να χρησιμοποιείται είναι ένα αντιανεμικό, περιστρεφόμενο καπέλο,ανοξείδωτο, λαδιού και πάντα αντίστοιχο στη διατομή του σωλήνα της καμινάδας. Ποτέ δεν πρέπει να κλείνονται μέσα στον ίδιο θάλαμο (π.χ. κατασκευή μεταλλικών καπέλων) τρεις με τέσσερις σωλήνες μαζί. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό κατασκευαστικό λάθος. Κάθε σωλήνας πρέπει να είναι αυτόνομος μαζί με το καπέλο του.

Μόνωση

Η εξέταση του κτηρίου για θερμική μόνωση μάλλον αποδεικνύεται απαραίτητη γιατί οι απώλειες σε θερμότητα μέσω των τοίχων και των δαπέδων, καθορίζουν σε συνδυασμό με τις διαστάσεις του χώρου, ποια θα πρέπει να είναι η δυναμικότητα της εστίας που θα τοποθετηθεί. Αυτή θα είναι η πιο κατάλληλη για το συγκεκριμένο χώρο, καθώς θα γνωρίζουμε και τον βαθμό απόδοσής της. Για να μειωθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι απώλειες της θερμότητας, εμείς στην ADES Stores - ΠΥΡΙΜΑΧΟΝ Fireplaces, σας προτείνουμε τα τοιχώματα που βρίσκονται πίσω από την εστία, να επενδυθούν με πετροβάμβακα των 100kg, με 3cm πάχος , ο οποίος θα είναι πεπιεσμένος με επικάλυψη αλουμινίου. Ο πετροβάμβάκας είναι πιστοποιημένος αντιαλλεργικός (βλέπε προδιαγραφές ΠΥΡΟΤΕΚ).

Γυψοσανίδα

Για την επικάλυψη του τζακιού σας,προτείνουμε η επένδυση στο πάνω μέρος, να κατασκευάζεται από πυράντοχη γυψοσανίδα. Η πυράντοχη γυψοσανίδα έχει διάφορες πυράντοχες ίνες ενδιάμεσα στη σανιδα ,που την καθιστούν ακόμη πιο αποτελεσματική στις μεγάλες θερμοκρασίες.

Εστία-Επένδυση τζακιού κατά την τοποθέτηση

Όσον αφορά την εστία, κατά την τοποθέτηση της δεν πρέπει να στριμώχνεται ή να ακουμπάει πάνω στα τοιχώματα. Η ελάχιστη απόσταση της τοποθέτησης από τον τοίχο, θα πρέπει να είναι 5cm ,επειδή τα μέταλλα της κατασκευής της διαστέλλονται. Επίσης, κατά την τοποθέτηση της εξωτερικής επένδυσης της εστίας, πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις διαστολής από την εστία (3mm-4mm). Σε καμία περίπτωση ,δεν θα πρέπει οποιοδήποτε κομμάτι της επένδυσης να τοποθετηθεί σκάβοντας το για να στηριχθεί μέσα στον τοίχο,γιατί κατά την διαστολή των μετάλλων θα βρίσκει εμπόδια . Έτσι θα παρασέρνει μαζί του την επένδυση σπάζοντάς την. Για την στήριξη των επενδύσεων και για την συγκόλληση τους θα πρέπει να χρησιμοποιούνται αποξικές κόλλες όπως και σιλικόνες μεγάλης αντοχής (κατάλληλες για υψηλές θερμοκρασίες). Αν τύχει η εστία να συνδεθεί σε καπνοδόχο που βρίσκεται τοποθετημένος στον τοίχο, ο σωλήνας που θα ξεκινήσει από την εστία ,θα πρέπει να ανέβει 50-60cm κάθετα και κατόπιν να κάνει κλίση 35° ή 40° προς τον καπνοδόχο που βρίσκεται στον τοίχο.

Ασφάλεια και Οικονομία

Χάρη στις πόρτες που διαθέτουν όλα τα μοντέλα, ο χρήστης μιας εστίας έχει τον απόλυτο έλεγχο της φωτιάς. Ως αποτέλεσμα έχει τη δυνατότητα, πρώτον,να λειτουργήσει το τζάκι του ανοιχτό -όσο κάθεται στον ίδιο χώρο- ή κλειστό, τις ώρες τις οποίες απουσιάζει (χωρίς να διατρέχει τον κίνδυνο να πεταχτεί κάποια σπίθα απο τη φωτιά). Ο ιδιοκτήτης μπορεί να επιλέξει πόσο οξυγόνο θα δώσει στη φωτιά και κατ’ επέκταση να αυξομειώσει τους χρόνους καύσης των ξύλων. Σε όλα τα μοντέλα τζακιών με κατασκευή συρόμενης-ανοιγόμενης πόρτας,στην ADES Stores – ΠΥΡΙΜΑΧΟΝ Fireplaces,χρησιμοποιούμε κεραμικό κρύσταλλο,αντοχής 800°C.

Ποιότητα κατασκευής

Όλες οι εστίες μας κατασκευάζονται από καθαρό μαντέμι (χελώνα) ή από χάλυβα υψίστης ποιότητας. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουμε πολύ υψηλή ποιότητα κατασκευής και φινιρίσματος, γεγονός το οποίο αποτελεί ένα από τα κυριότερα πλεονεκτήματα των προϊόντων μας.

Σωλήνας

Στην περίπτωση που βρισκόμαστε σε πολυκατοικία, και στον χώρο που θα γίνει η τοποθέτηση του τζακιού,στη γωνία του βρίσκεται άλλος καπναγωγός από διαφορετικό διαμέρισμα (ενός άλλου ορόφου) πρέπει οπωσδήποτε να μονωθεί.

Αυτό θα γίνει με τον παρακάτω τρόπο. Ο σωλήνας της καμινάδας θα μονωθεί με πετροβάμβακα. Αυτό θα γίνει για να αποφευχθούν δυσάρεστα προβλήματα που θα προκύψουν από τα χρόνια χρήσης αυτού του σωλήνα ή από τις κακές συνδέσεις που έχουν γίνει. Έτσι θα μπορέσουμε να αποφύγουμε τις αναθυμιάσεις που παράγονται από την χρήση του μετάλλου σε υψηλές θερμοκρασίες.

Ύψος Καμινάδας

Η καμινάδα θα πρέπει να έχει το κατάλληλο ύψος που δεν θα εμποδίζεται σε καμιά περίπτωση από κάποιο άλλο σταθερό εμπόδιο (π.χ. τη σκεπή, τον ηλιακό θερμοσίφωνα, το κλιμακοστάσιο ή κάποιο δωμάτιο). Ακόμα σε περίπτωση που υπάρχουν τρεις με τέσσερις σωλήνες μαζί ,θα πρέπει να έχουν υψομετρική διαφορά μεταξύ τους 50-60cm,ώστε να αποφευχθεί η μεταφορά αναθυμιάσεων από τον ένα σωλήνα στον άλλο. Για παράδειγμα,ο 1ος όροφος στο τέλος του οικοδομικού ύψους ,πρέπει να έχει τον πιο μακρύ σε μήκος σωλήνα Φ200, να τον ακολουθεί ο 2ος με 60cm χαμηλότερα Φ250 και ο 3ος ,60cm πιο χαμηλά Φ300. Ο σωλήνας ο οποίος θα τοποθετείται σε κάθε διαμέρισμα, θα κατεβαίνει μέσα στο χώρο μόνο 10cm από το ταβάνι.

www.tzakiamantas.gr

Τζάκια - Ψησταριές Μαντάς Ι.Νικόλαος
Τζάκια - Ενεργειακά τζάκια -Μαντεμένια Τζάκια - Ψησταριές - Φούρνοι - Πυρόχωμα - Πυρότουβλα - Σαμότ - κεραμίδια

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.130 δευτερόλεπτα