Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για τη μέτρηση της επισκεψιμότητάς της και τη βελτίωση της περιήγησής σας. Πατώντας «OK» αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies κατά την περιήγησή σας στην ιστοσελίδα μας.

Topic-icon Τι πρέπει να προσέχετε για να μη καείτε

Περισσότερα
#1022 από Akis
Στροφή στη δεκαετία του...1950; Χάθηκαν στις φλόγες τρία μικρά παιδιά,στην Καβάλα στον βωμό της κρίσης,της ανέχειας και της ανικανότητας του κράτους να ελεγξει ,να τιμωρήσει τους κερδοσκόπους,τους πραγματικούς υπεύθυνους και αντί να προστατεύσει τους πολίτες της τους τιμωρεί να παγώνουν ,να καίγονται στη προσπάθειά τους να ζεσταθούν.Με τζάκια ,σόμπες,θερμάστρες ηλεκτρικές ή υγραερίου κάθε μέρα θα ακούμε για πυρκαγιές θανάτους και εγκαύματα.

Με την ανοχή της πολιτείας,όλα αυτά τα χρόνια στις χάρτινες κατασκευές κτιρίων και στις εγκαταστάσεις θέρμανσης,χωρίς ελέγχους και τιμωρίες,κερδοσκοπία των περισσοτέρων εργολάβων, εγκατασταστών και εμπόρων,εφαρμογές χωρις κριτήρια εξοικονόμησης καυσίμων,χωρίς μελέτες μηχανολόγων τα περισσότερα λεβητοστάσια με καυστήρες ασυντήρητους και αρύθμιστους, καπνοδόχους αμόνωτους (συνήθως από ελενίτ ή κτιστές, εκτεθιμένες σε χαμηλές εξωτερικές θερμοκρασίες), με σωληνώσεις αμόνωτες και φθαρμένες,λέβητες υπερδιαστασιολογημένοι ως προς την θερμική ισχύ τους!Με κτίρια σπάταλα ενεργειακά , η σπατάλη καυσίμου και το κόστος με την εξίσωση του πετρελαίου δυσβάταχτο.

Και συνεχίζει να τιμωρεί τους πολίτες της.....

Χρυσές δουλειές κάνουν οι εταιρίες και οι έμποροι,οι εγκαταστάτες που ασχολούνται τώρα με τις νέες μορφές θέρμανσης. Εισάγονται μαζικά σόμπες,λέβητες με ξύλα-pelets τζάκια και ξύλα από τη Βουλγαρία (με τι προδιαγραφές άραγε...), εκμεταλλευόμενοι τις φτηνότερες τιμές και την πολύ αυξημένη ζήτηση, που δύσκολα καλύπτεται από την εγχώρια παραγωγή.Μειωμένα τιμολόγια ,πολλές φορές και χωρίς...Και συνεχίζει να μη μπορεί ή να μη θέλει ν ελέγξει...να αφήνει για μια φορά ακόμα τους Ελληνες καταναλωτές στα νύχια των αετονύχιδων αλλά τώρα παίζει με ανθρώπινες ζωές,που αναγκάζονται να έχουν μια εστία φωτιάς μεσα στο σπιτι τους να κοιμούνται με μία βόμβα.

Δημιούργησε μια νέα γενιά μάγων εγκατασταστών και εμπόρων,(της αρπακτής...του εύκολου και γρήγορου χρήματος ) που δεν σκέφτονται ότι παίζουν με ζωές....
Επιτέλους θα πληρώσει κανείς για τις ζωές που χάνονται και θα χαθούν...

Βασικά μέτρα ασφαλείας
Αν χρησιμοποιείται τζάκι ή σόμπα καυσόξυλων,ακολουθείστε πρώτα τους κανονες της συσκευής,ελέξτε αν έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα προστασίας κατά την κατασκευή -τοποθέτηση,να τη λειτουργείτε σύμφωνα με τις οδηγίες και ποτέ μη αφήνετε την εστία φωτιάς χωρίς επιβλεψη!

Δεν αφήνουμε τη φωτιά και πάμε για ψώνια και δεν κοιμώμαστε πριν σβήσει.Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι με μια εστια φωτιας μέσα στο σπίτι δεν παίζουμε,δυστυχώς συμβαίνουν και ατυχήματα και δεν μπορεί να είμαστε σίγουροι για τους εγκαταστάτες.Έχετε πάντα ένα κουβα με στεγνη άμμο και κρατάτε αποστάσεις απο οποιοδήποτε εύφλεκτο αντικείμενο ειδικά απο κουρτίνες χαλιά και συνθετικά υφάσματα

Αγοράζουμε φορητούς πυροσβεστήρες και μαθαίνουμε πως να τους χρησιμοποιούμε με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Συμβουλευόμαστε την Πυροσβεστική Υπηρεσία για το τον σωστό τύπο πυροσβεστήρα και την ενδεχόμενη χρήση του.

Το καλύτερο μέρος τοποθέτησης των πυροσβεστήρων είναι κοντά στην έξοδο ενός χώρου έτσι ώστε αφ'ενός να μπορούμε να καταπολεμήσουμε την φωτιά με ασφάλεια και αφ'ετέρου να μπορούμε να διαφύγουμε σε περίπτωση που η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη.

Αγοράζουμε Ανιχνευτή καπνού και μονοξειδίου

Τι πρέπει να προσέχετε

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία συμβουλεύει , εφόσον χρησιμοποιείτε εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης , εκτός του καλοριφέρ, να προσέχετε και τα εξής :

Αν χρησιμοποιείτε Τζάκι ή Σόμπα Καυσόξυλων

Μη ρίχνετε ποτέ εύφλεκτο υγρό, όπως βενζίνη,οινόπνευμα κλπ. για την ενίσχυση ή αναζωπύρωση της φωτιάς γιατί δημιουργούνται απότομα πολλές εστίες πυρκαγιάς, που μπορεί να μεταδοθούν σε διάφορα αντικείμενα που βρίσκονται κοντά ή να κινδυνεύσετε και εσείς οι ίδιοι.
Τοποθετήστε τις σόμπες των καυσόξυλων πάνω σε μεταλλικές βάσεις ώστε αν πέσει αναμμένο κάρβουνο από την θυρίδα που ξεχάστηκε για λίγο ανοικτή, να μην έρθει σε επαφή με υλικά που αναφλέγονται.
Όταν αφαιρείτε την στάχτη από το τζάκι ή την σόμπα καυσόξυλων χρησιμοποιείτε ένα μεταλλικό φαράσι και προσέχετε να μην σας πέσουν αναμμένα κάρβουνα πάνω στα χαλιά και ποτέ να μην αδειάζετε τη στάχτη σε πλαστικό σκουπιδοτενεκέ.
Μην τοποθετείτε καθρέπτες πάνω από το τζάκι, ή κοντά στη σόμπα, προσελκύουν τα άτομα και πλησιάζουν χωρίς να το νοιώθουν κοντά στην φωτιά. Μπορεί κατ' αυτόν τον τρόπο να πιάσουν φωτιά τα ρούχα τους.
Μην αφήνετε ακόμη μικροαντικείμενα, στο πρεβάζι στο τζάκι. Είναι βέβαιο πως τα παιδιά θα πλησιάσουν να τα πάρουν.

Αν χρησιμοποιείτε Σόμπα Πετρελαίου

Να ελέγχετε, σε τακτά χρονικά διαστήματα την στεγανότητα των σωλήνων και των ρακόρ μήπως τρέχει πετρέλαιο στο πάτωμα.
Να ελέγχετε την καλή κατάσταση του μπέκ γιατί αν είναι χαλασμένα θα γίνει υπερχείλιση στο χώρο καύσεως του πετρελαίου.
Όταν θέλετε να κλείσετε τη σόμπα, κλείνετε απαραίτητα το διακόπτη παροχής πετρελαίου.
Ποτέ να μην βάζετε πετρέλαιο στην σόμπα όταν είναι σε λειτουργία (αναμμένη) ή ζεστή.
Ποτέ μην προσπαθήστε να ανάψετε τη σόμπα πετρελαίου, όταν μέσα στο καυστήρα της έχει πέσει περισσότερη ποσότητα καυσίμου. Υπάρχει κίνδυνος να υπερθερμανθεί προκαλώντας πυρκαγιά ή να γίνει ακόμα και έκρηξη της δεξαμενής του καυσίμου.
Αν για τη λειτουργία της απαιτείται και ρεύμα να είστε προσεκτικοί με το άνοιγμα και το κλείσιμο του διακόπτη κατά το άναμμα και σβήσιμο της σόμπας.
Ποτέ μη ξεχάσετε το μοτέρ του ρεύματος σε λειτουργία ενώ η σόμπα είναι σβησμένη.
Συντονιστική ομάδα

Αν χρησιμοποιείτε Σόμπα Ηλεκτρική

Μην τη χρησιμοποιείται ποτέ χωρίς προστατευτικό μεταλλικό πλέγμα.
Μην την τοποθετείτε πάνω σε χαλιά. Μπορεί να ανατραπεί και να προκαλέσει πυρκαγιά.
Αποφύγετε, οι κουρτίνες, τα τραπεζομάντιλα κλπ. να αγγίζουν την ηλεκτρική σόμπα.
Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε σόμπες με αντίσταση που είναι ορατή γιατί αν και είναι πιο φθηνές είναι πάρα πολύ επικίνδυνες.
Ελέγχετε συχνά την κατάσταση των καλωδίων. Μην ξεχνάτε: Γυμνά καλώδια και ελαττωματικές πρίζες προκαλούν πυρκαγιά.
Μην ξεχνάτε πως ασφαλέστερες στη λειτουργία τους και πιο ακίνδυνες είναι οι ηλ. συσκευές με κυκλοφορία λαδιού (πχ. τα ηλ. σώματα). Παρόλα αυτά όμως, απαραίτητο είναι:
Να διατηρείτε μια ζώνη ασφαλείας 30 cm μπροστά από τις εξόδους των συσκευών ιδιαίτερα των δυναμικού τύπου.
Να μην βάζετε πάνω στις συσκευές αυτές ρούχα, εσώρουχα, κάλτσες κλπ. να στεγνώνουν. Αν τα ξεχάσετε για πολλές ώρες πάνω στην αναμμένη συσκευή σίγουρα θα αναφλέγουν.

Αν χρησιμοποιείτε Σόμπα Υγραερίου

Κατά το άναμμα αφού ανοίγετε τη στρόφιγγα της φιάλης να βάζετε και το μπουτόν στην ανάλογη θέση.
Κατά το σβήσιμο κλείνετε τη στρόφιγγα της φιάλης και επίσης βάζετε το μπουτόν στην ανάλογη θέση.
Μην ξεχνάτε πως οι πολλοί τύποι σομπών υγραερίου πρέπει να λειτουργούν με τον ειδικό ρυθμιστή χαμηλής πιέσεως.
Προσέχετε ώστε ο ελαστικός σωλήνας τροφοδοσίας του υγραερίου να μην είναι ποτέ τσακισμένος.
Μην αφήνετε τη σόμπα αναμμένη μέσα στο δωμάτιο όταν κοιμόσαστε ή φεύγετε από το σπίτι. Διατηρείτε τη σόμπα μακριά από υγρασία.
Μην τη χρησιμοποιείτε στο μπάνιο.
Μην τη μεταφέρετε από δωμάτιο σε δωμάτιο αναμμένη.
Μην τοποθετείτε τη σόμπα κοντά σε εύφλεκτα αντικείμενα, ρούχα, πολυθρόνες κλπ.
Μην σκεπάζετε τη σόμπα κατά τη λειτουργία της με καλύμματα και μην απλώνετε πάνω σ' αυτή ρούχα για στέγνωμα.
Μην την τοποθετείτε κοντά σε έπιπλα, κουρτίνες και άλλα εύφλεκτα είδη.
Κάνοντας αλλαγή της φιάλης, φροντίστε ώστε ο διακόπτης της φιάλης να είναι κλειστός, να μην υπάρχει κοντά φλόγα και ΚΥΡΙΩΣ ΜΗΝ ΚΑΠΝΙΖΕΤΕ.
Αν διαπιστώσετε διαρροή υγραερίου
Μην ανάψετε σπίρτο, αναπτήρα, ηλεκτρικό φως κλπ. Σβήστε αμέσως κάθε γυμνή φλόγα.
Βεβαιωθείτε ότι κλείσατε καλά τη φιάλη.
Αερίστε καλά το χώρο. Κατόπιν ανοίξτε λίγο την βαλβίδα της φιάλης και προσπαθήστε να εντοπίσετε το σημείο διαρροής. Για τον εντοπισμό χρησιμοποιήστε σαπουνάδα ή άλλο διάλυμα απορρυπαντικού. Οι φυσαλίδες που θα σχηματισθούν, θα σας δείξουν το σημείο διαρροής του αερίου. Αν δεν μπορείτε, καλέσατε ΑΜΕΣΩΣ αυτόν που σας προμηθεύει το υγραέριο. Ακόμα μην ξεχνάτε κατά τους θερινούς μήνες (προκειμένου να την αποθηκεύεστε), να σκεπάσετε καλά τη σόμπα σας και ιδιαίτερα τον καυστήρα, για να τον προστατέψετε από την σκόνη.

www.tzakiamantas.gr

Τζάκια - Ψησταριές Μαντάς Ι.Νικόλαος
Τζάκια - Ενεργειακά τζάκια -Μαντεμένια Τζάκια - Ψησταριές - Φούρνοι - Πυρόχωμα - Πυρότουβλα - Σαμότ - κεραμίδια

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
- #1053 από marioskonst
Καλημερα παιδια.. Ευχομαι καλη χρονια. Γενικα δεν ξερω πολλα για τις σομπες και τωρα αρχισα να ενδιαφερομαι με αυτο το θεμα. Θα ηθελα παρα πολυ να μαθω τα παντα. Επισης ενδιαφερομαι και για τα ονειρα και την ερμηνια τους. Αν καποιος ενδιαφερε
Last edit: by admin.

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.153 δευτερόλεπτα